Sörösdobozon sült csirke.

2017-02-17

sponsored links




Évekkel ezelõtt egyszer már kacérkodtam a gondolattal, hogy sörösdobozra ültetve sütöm meg a csirkét, aztán kétségeim támadtak, majd tepsibe tettem, sört öntöttem alá, és úgy sütöttem készre. (recept a linkre kattintva megtalálható) Azóta is többször készültem egy próbát tenni, de valahogy mindig elmaradt. A napokban viszont egy nem túl nagy, grillcsirke méretû madárkát vásároltam, majd alaposan befûszereztem, végül pedig elõkerült a sörösdoboz is. Innen aztán már nem volt visszaút, toltam is be a sütõbe. Két óra múlva, pedig egy ropogós bõrû, szaftos és nagyon finom grillcsirkét tálaltam fel. Most bánom csak igazán, hogy ilyen sokáig halogattam, és nem próbáltam ki elõbb a csirkesütésnek eme módját.





 Hozzávalók:

1,5 kg körüli tanyasi csirke
só (ízlés szerint)
1 tk majoranna
1 tk kakukkfû
1 tk ételízesítõ
1/2 mk õrölt bors
1/2 mk õrölt szerecsendió
2-3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1/2 doboz sör




A csirkés alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.

A fûszereket keverjük össze, majd a csirke belsejét, és a bõr alatti részeket alaposan szórjuk meg, dörzsöljük be a fûszerkeverékkel.

Ezután kívülrõl szórjuk meg sóval, és masszírozzuk bele a bõrbe, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellõen átjárják a húst. (én elõzõ este befûszereztem, sóztam a csirkét, majd sütésig a hûtõben pihent)

A sörösdobozt alaposan mossuk le, öntsük ki (vagy igyuk meg) a sör felét, majd szórjuk bele a felszeletelt fokhagymát.

Ezután ültessük rá a befûszerezett csirkét a sörösdobozra úgy, hogy stabilan álljon, sütés közben nehogy eldõljön.

Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral (v. fóliával), majd helyezzük a közepére a sörösdobozon ülõ csirkét.

Ezután olvasszuk fel a vajat, majd egy ecsettel kenjük le a csirke bõrét.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 2 óra alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 2 óráig sütöttem)

A sütõbõl kivéve hagyjuk egy kicsit hûlni, majd óvatosan húzzuk le a sörösdobozról.

Tálalás elõtt daraboljuk fel, majd ízlés szerinti körettel, salátával, kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/02/s...

sponsored links

Keres?s