Sült, töltött paradicsomok

2017-06-21

sponsored links

Nyáron nagyon szeretem a sült, töltött zöldségeket. Könnyûek, ízletesek, és kitûnõek szobahõmérsékleten fogyasztva. Sõt. Úgy a legjobbak, vagyis ideális kánikula-ételek. Sütni sem kell õket hosszasan, arra a 30-40 perce be lehet gyújtani a sütõt. Érdemes többet készíteni, s aztán rájárni. Most a paradicsom került sorra, már vagy 2 hete tonnaszám eszem nyersen is, mert a zöldségesben olyan édes, mámorító nyárízû csodákat lehet kapni, hogy képtelen vagyok akár egy napot is kihagyni ebbõl az élvezetbõl. Ráadásul ablakaimban burjánzanak a zöldfûszerek is, szívem bokros, illatos kis csücskei.




Hozzávalók:
6 nagyobb paradicsom
10 dkg köles (vagy: fehér vagy barnarizs, kuszkusz, bulgur, árpagyöngy)
1,7 dl víz (rizshez, árpagyöngyhöz a súlyuk duplája kell, kuszkuszhoz, bulgurhoz ez az arány jó)
2 már fejesedõ, nagyobb újhagyma zöldjével együtt
2 nagy gerezd fokhagyma
kb. 20 szem fekete olajbogyó
25 dkg feta sajt (vagy panír)
kb. 1,5 dl olívaolaj (lehet kevesebbel is sütni, mondjuk csak 0,5 dl-rel, de én imádom a minden ízt magába szívó, ízes olajat kenyérrel kitunkolni...)
1 csapott teáskanál édesnemes paprika
1 pici csili karikákra vágva
1 kicsi érett citrom
zöldfûszerek: bazsalikom, kakukkfû, menta

A hagymát karikákra vágtam, a fokhagymát apróra kockáztam. Körülbelül 2 evõkanálnyi olívaolajon kevés sóval megdinszteltem, majd hozzáadtam a kölest is, és együtt is átpirítottam-kevergettem õket. Felöntöttem a vízzel, és kis lángon néha kevergetve addig fõztem, míg majdnem az összes vizet beszívta a köles. Lefedtem, hagytam állni 10 percig. Közben kalapot vágtam a paradicsomoknak, és kivájtam õket. A kivájt belsejüket apróra vágtam, a sütõtálba tettem, enyhén sóztam, pirospaprikáztam, a vékony karikákra vágott csilit is és 1 dl olívaolajat is elkevertem vele. Egy kisebb citromot karikákra vágtam, és azt is a tál aljára tettem a szószba.
A megpuhult köleshez kevertem a darabokra morzsolt feta nagy részét, az olajbogyó felét, amit szeletekre vágtam, az aprított zöldfûszerek nagy részét is, majd betöltöttem a paradicsomokba, amiket a tálba sorakoztattam. Köréjük szórtam a megmaradt fetát, olajbogyót, fûszereket és a paradicsomok kalapját is kissé megcsepegtettem olívaolajjal, s mehetett is a sütõbe, olyan 200-220 fokra.
Ha nem annyira édesek a paradicsomok, a citromkarikát hagyjátok ki belõle. Bármilyen tölthetõ zöldséggel mûködik: cukkinivel, minibb csillagtökkel, padlizsánnal, paprikával, káposzta, kelkáposzta levéllel, szõlõlevéllel, hagymával. Darált húst is lehet a töltelékbe tenni, ha kiadósabban ennénk. Egy biztos: bármivel is töltsünk bármit, az összesütve csak jó lehet, nagyot nem tévedhetünk. ?
Frissen sült kenyérrel vagy laposkenyérrel mennyei és kiadós, önmagában elõételként vagy sör- illetve borkorcsolyaként is kínálható.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/06...

sponsored links

Keres?s