Sütõtökös vaníliás kuglóf

2014-05-03

sponsored links

Avagy hogyan született meg a sütõtökös kakaós kalács vaníliás kistestvére?

 
A sütõtökös kakaós kalács kistestvére...

Jelentem, sikeresen elköltöztünk. Fájó szívvel ugyan, de elhagytam azt a lakást, azt a konyhát, melyben megszülettek az elsõ ildiKOKKI fogások? L Egy picit azért sajnálom, de nagyon szép lakást találtunk egy nagyon jó környéken itt Helsinkiben, csakhogy az épület annyira új, hogy konkrétan még nincs kész, így 3 hetet és 3 napot egy ?átmeneti szálláson? töltünk. (Ebbõl az idõbõl én 10 napot Magyarországon leszek, szóval nem is olyan szörnyû ez?)

Ezen átmeneti idõszak alatt nem fogok tudni sütögetni, lévén a konyhám akkora csupán, mint a tenyerem. Ennek ellenére lesz sok új recept itt az oldalon, mert így végre fel tudom tölteni a sok-sok elmaradásom, ami a gépemen lévõ ?BLOG? mappát elnézve elég jelentõs méreteket kezd ölteni? J Kezdjük is talán egy télen készült sütõtökös kuglóffal ? mondtam, hogy vannak elmaradásaim rendesen J ?, ami így tavasszal párolt répapürével is kiválóan elkészíthetõ! (A sütõtökös kakaós kalács receptjét és a csíkos kuglóf elkészítéséhez szükséges fázisfotókat itt találjátok!)

Hozzávalók: (Egy 22 cm-es kis kuglófhoz.)
25 dkg liszt
13 dkg párolt tök-, vagy sárgarépapüré + 1-2 ek liszt
5 dkg porcukor
4 dkg vaj
1-1,5 dl tej + 3 dkg élesztõ (Nem kell sok tej, mivel a tökpüré eléggé nedvesíti majd a tésztát. J)
1 tojássárgája
1 csipet só
1 tk vanília aroma
? citrom reszelt héja

Tipp:
Tökpüré helyett használhatunk sárgarépapürét is, fõleg így tavasszal, a tészta így is ugyanolyan finom lesz!
 
Kakaóval és vajjal kiváló reggelire!

A tészta összeállítása:
A lisztet átszitáljuk, majd a kézmeleg tejben felfuttatjuk az élesztõt 1 ek cukorral és a liszthez adjuk.  A sütõtök-, vagy répapüré kivételével az összes további hozzávalót (porcukor, só, tojássárgája, citromhéj és vanília kivonat) a lisztes-élesztõs keverékhez adjuk, majd egy sima tésztát dagasztunk. A tésztát elfelezzük, majd egyik feléhez adjuk a tökpürét, valamint annyi lisztet (1-2 ek), amennyit az pluszban felvesz a püré nedvességtartalma miatt. Ezután a tésztadarabokat 40 perc alatt meleg helyen duplájára kelesztjük.

A kuglóf megformázása:
A megkelt tésztadarabokat már NEM gyúrjuk át, csak ellapogatjuk a munkalapon és a sarkai felé dolgozva kb. fél-egy cm vastag téglalapot nyújtunk belõlük. A tésztadarabokat egymásra fektetjük, majd a két réteget kissé összenyomkodjuk a sodrófával és szorosan feltekerjük. A kuglófformában a tészta végeit szorosan egymáshoz igazítjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd további fél órás kelesztés után 160°C-os sütõben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A meleg kuglófot egy rácson hagyjuk kihûlni, majd ha meghûlt ? legjobb másnap reggel ?, akkor szeleteljük és vajjal, vagy lekvárral kínáljuk!


Legyen szép napotok,  ildiKOKKI

Csíkos kuglóf...


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/05/sutoto...

sponsored links

Keres?s