Sütõben sült zöldfûszeres házi chips

2014-04-18

sponsored links

A Chips Story:
A világszerte elterjedt rágcsálnivalót 1858-ban állították elõ elsõ alkalommal a New York állambeli Saratoga Springs-ben. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen vacsorájához kezdett az egyik helyi étteremben, amikor a körítésként feltálalt burgonyát túlságosan vastagnak találta. A pincér máris hozta a vékonyabb, ropogósabb falatokat. Csakhogy Vanderbiltnek ez sem ízlett. Végül a fõszakács, George Crum ? megleckéztetésként ? maga sütötte meg olyan vékonyra és ropogósra a burgonyát, amilyet addig még soha senki nem készített. Ekkor az elõkelõ vendég ahelyett, hogy felháborodott volna, jóízûen elfogyasztotta a világ elsõ burgonyaszirmát. Azután rendelt még belõle.

Rövidesen az extra vékony krumpli lett a ház specialitása. Eleinte minden fogáshoz külön kínálták egy tálkában. Késõbb kis dobozokban árulták, majd gyárakban kezdték készíteni nagy mennyiségben. 1926-ban azután a közkedveltté vált csemegéhez bizonyos Laura Scudder zsírpapírból zacskót gyártattatott, amit forró vasalóval zárt le.

A chips történetéhez tartozik, hogy eleinte külön nem ízesítették, csupán egy kis zacskónyi sót mellékeltek hozzá. Az ízesített változatok csak 1954-ben jelentek meg, melyeket Joe Murphy Írország|ír chips-gyáros dobott piacra. A Murphy által kitalált elsõ ízek közé tartozott a sós-ecetes és a sajtos-hagymás, melyek ma is népszerûnek számítanak.

Magyarországra jókora késéssel, a kilencvenes évek legelején érkezett meg az amerikai csemege. 

Otthon sem ördöngösség az elkészítése.

Hozzávalók:
4 nagyobb burgonya
2 ek olívaolaj
fél ek citromlé
szárított zöldfûszerek (oreganó, bazsalikom, kakukkfû stb.)
só.

Elkészítés:
A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
A burgonyákat alaposan megsikáljuk, uborkagyalun leszeljük.

Egy kis pohárban összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, az ízlés szerinti sót és a zöldfûszereket.
Egy tálba tesszük a burgonyaszeleteket, hozzáöntjük a zöldfûszeres olajat, majd alaposan átforgatjuk, hogy minden szelet ízesítve legyen.

Sütõpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket úgy, hogy ne fedjék egymást, meghintjük kevés sóval, és kb. 10 perc alatt ropogósra sütjük. Akkor jó, mikor hólyagosodik és épphogy barnulni kezd. Esetleg egyszer meg is lehet fordítani sütés közben.
Frissen fogyasztjuk. 
Az ízesítést a kedvünk szerint variálhatjuk. 

Folytats a blogon ... apafozte.blogspot.com/2014/04/sutoben...

sponsored links

Keres?s