Sültkarfiol-fõzelék zöld citrommal és petrezselyemzölddel

2014-08-01

sponsored links

Ha már úgyis kelet felé nyit az ország, hát nosza, legyen keleties, kissé ázsiai az idõjárás is. Napok óta tapad a bõröm egy áthatolhatatlan párarétegtõl. Olyan érzésem van, mintha bedunsztoltak volna valamilyen fitness-wellness szalon narancsbõr elleni kezelésén. Tuti, hogy az lehet ilyen. Igaz, amikor én lezuhanyzom ezt a párás trutyis poros filmréteget magamról, a narancsbõr nem tûnik el. Fõztem én egyébként az utóbbi napokban is, nem csak siránkozok a monszun miatt, de semmi említésre méltót. A tészta pirított tökmaggal, meg tökmagolajjal, vagy olívaolajjal kevésbé az.

Most is készül valami kint, dörög, meg borul, menetrend szerint? Rozit harmadik éjjel kergette ki a szobájából a vihar és az ömlõ esõ hangja. Én meg a kanapén végeztem (megint), mert sarokkal a vesémbe mászott a kis bitang. A tetõtéri ablak csuda egy dolog, árad a fény, a feng shui, meg az energia, de nem felhõszakadáskor. Komolyan, olyan fülvédõ kellene, mint az útmunkásoknak.

Ez meg itt egy jó kis karfiolfõzelék, savanyú, friss, finom. Friss korianderrel még jobb lett volna, de így is vállalom.

Elõkészítés: kb. 5 perc

Fõzési idõ: kb. 20 perc

sult_karfiolfõzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel



Hozzávalók (2 fõre):

1 kisebb fej karfiol

2 hosszabb szál zöldhagyma

2 kisebb gerezd fokhagyma

0,5 dl tejszín

4 ? 5 dl víz (vagy zöldségalaplé)

só, bors

2 ek. zöld citromlé (lehet több is, ha savanyúbban szeretitek)

3 ek. olívaolaj

1 tk. vaj

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy friss koriander

opcionális: csilipehely és reszelt parmezán a tetejére

A karfiolt apró rózsákra szedtem, alaposan megmostam és egy szûrõben hagytam lecsepegni. Megpucoltam a kétféle hagymát. A zöldhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát a kés lapjával megroppantottam és finomra aprítottam. Megmostam és félretettem száradni a petrezselyemzöldet.

Egy lábast közepes lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a zöldhagymát. Kissé sóztam, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt világos aranybarnára dinszteltem. Ezután hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd ráöntöttem a megmosott karfiolrózsákat. Erõsebbre vettem a lángot a lábas alatt és kb. 5 percig, sûrûn kevergetve kicsit megpirítottam a karfiolt. Sóztam, borsoztam, felöntöttem 5 dl vízzel és fedõ alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt megfõztem. A karfiol még enyhén ress maradt, nem esett szét. Néhány kanálnyit (kb. az 1/3-át) kivettem belõle és botmixerrel pürésítettem. Visszaöntöttem a lábasba és elkevertem. Sóztam, borsoztam, majd vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt is. 2 ek. zöld citromlével savanyítottam. Felaprítottam a friss petrezselymet és a sültkarfiol-fõzelékhez kevertem.

Tálaláskor kevés csilipehellyel és kevés reszelt parmezánnal szórtam meg.

Itt találjátok a Facebook oldalamat.



sult_karfiolfõzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (3)

sult_karfiolfõzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (5)


Innen is szemezgethettek




borsoleves3 (1024x683)
Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel


kokusztejes_citromos_sult_karfiolkremleves (12)
Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal


sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával


krumplifozelek_mustarral_safrannyal (6)
Sáfrányos ? mustáros krumplifõzelék szárított paradicsommal




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/08/01/sul...

sponsored links

Keres?s