Sült túrótorta

2014-02-03

sponsored links

Hozzávalók:
  • tésztához:
    • 50 g porcukor
    • 100 g vaj
    • 150 g (tönköly) búzaliszt
  • túrótöltelékhez
    • 500 g túró (félzsíros)
    • 90 g étkezési keményítõ
    • 150 g cukor
    • 500 ml tej (2,8%-os)
    • 400 ml tejföl (20%-os)
    • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
    • 2 db tojás
    • 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés

  1. Béleljünk ki sütõpapírral egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformát.
  2. Elõször a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hûtõbe. Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a tortaforma alját ? úgy, hogy a tészta felnyúljon 4-5 cm-nyit a forma falára. Az alját szurkáljuk meg néhány helyen egy villával, majd süssük elõ. 175 fokon addig süssük, míg aranysárga nem lesz.
  3. A túrót kevés tejjel keverjük el, majd botmixerrel turmixoljuk minél krémesebbre. A cél, hogy végül egy homogén masszát kapjunk. Ennek az a titka, hogy a túrót sikerüljön minél jobban pépesíteni.
  4. A tojásokat keverjük simára a cukorral, vaníliás cukorral és keményítõvel, majd adjuk a túrós masszához és alaposan keverjük el. Ha szükséges, tovább turmixolhatjuk, ha nem, akkor megfelel a fakanál is. Amikor az állaga már megengedi, akkor használhatunk habverõt is.
  5. Adjuk hozzá a tejfölt és a lereszelt citromhéjat is a túrós masszához, végül pedig a tejet. 
  6. Ha elkészültünk, tegyük a híg tölteléket az elõsütött tésztás formába és kb 90 ? 100 percig süssük 190 fokon légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütõpapírral, vagy alufóliával.
  7. Ha kisült a torta, hagyjuk kihûlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjû késsel. Vegyük le a keretet és szeleteljük.

Megjegyzések, tapasztalatok:
- A recept forrása: http://eletszepitok.hu/sult-turotorta/#.Uut_zPufjQW





Folytats a blogon ... kingakonyha.blogspot.com/2014/02/sult...

sponsored links

Keres?s