Sült, sonkás gombóc

2014-01-12

sponsored links

Kezdõdjön egy újabb év a Levinen!
Mégpedig nem is akárhogy, egybõl egy kis malackodással!
Az újévi lencse-füstölt hús hagyománya, hasonlóan a húsvét idõszakához mindig termel egy kis sonkamaradékot, amit pedig vétek lenne veszni hagyni.
Készítettem már sonkát gombóctésztába beletöltve, most pedig lustaságomból adódóan ledarálva egyenesen a masszába kevertem az ízes sódort. (Ez népesen a sonka, csak így fellengzõsebben hangzik). Majd, hogy tovább variáljam: olajban kisütöttem.
Ez összekevert, ez kifõzte, emez megsütötte, ez mártogatóst készített hozzá, ez az icipici pedig mind megette... Vendégváró fogásnak, party-falatkának is kínálhatjuk.

Hozzávalók:
fél kg burgonya
1 tojás
2 evõkanál búzadara
1 evõkanál olaj
úgy 150 g liszt

maradék füstölt sonka, ledarálva
olaj a sütéshez
4-5 evõkanál tejföl
3-4 evõkanál majonéz
egy-két teáskanál ecetes torma ízlés szerint
reszelt sajt a tálaláshoz

A krumplit meghámoztam, felkockáztam és sós vízben puhára fõztem. Összetörtem, majd hagytam kihûlni. Belekevertem a tojást, a darát, az olajat, csipet sót és annyi lisztet, amitõl rugalmas maradt a tészta, de már nem ragadt mindenhova. (A liszt mennyisége fõleg a burgonya fajtájának függvénye.)
Végül belekevertem a darát sonkát. Ezt lehet felaprított gombával, zsenge spenóttal vagy roppanósra fõzött, felkockázott brokkolival is helyettesíteni.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtottam, felkockáztam, és a kockákat apró gombócokká formáltam.
Sós, lobogó vízben kisebb adagokban kifõztem.
Leszûrtem, majd olajban kisütöttem a gombóckákat. Forrón megszórtam reszelt sajttal.
A mártogatóshoz összekevertem a tejfölt, a majonézt és a tormát.

Folytats a blogon ... levinmodra.blogspot.com/2014/01/sult-...

sponsored links

Keres?s