Sült puding szederrel és pirított pisztáciával
sponsored links
Házi sült pudingot készítettem, mégpedig rengeteg friss szederrel, és annyi csavarintást vittem bele, hogy grill alatt meg is pörköltem kissé azt. Ennek köszönhetõen a szeder is felmelegedett, levet eresztett kissé, és olyan finom savanykás és mégis édes krémmel ajándékozott meg, amit igazán öröm volt kanalazni. Ha nincs otthon pudingpor, mégis épp arra fájna a fogunk, nem kell kétségbeesni, minden édesszájú háztartásában van liszt, tej és tojás. Tehát készen állunk az alkotásra. A lisztet én most kukoricakeményítõvel helyettesítettem, de semmi nem történik, ha liszttel készül a finomság. Nagyon egyszerû, nagyon gyors és nagyon élvezetes ez a változat, és legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem nyomjuk a szervezetünket tele E betûs ismeretlen dolgokkal, amik a pudingporok csomagolásán feltûnhetnek.
Lássuk, hogyan is alakul ebbõl a három összetevõbõl a puding, aztán abból hogyan lesz ez a verzió:
Hozzávalók:
a pudinghoz:
1/2 liter tej
2 tojás
110 g cukor
40 g liszt vagy étkezési keményítõ
egy citrom sárga héja
1 vaniliarúd vagy vaniliaaroma
szeder vagy más bogyós gyümölcs
pisztácia
A tejet feltesszük melegedni a citrom meghámozott sárga héjával és a kettévágott vaniliarúddal, forráspontig melegítjük, majd elzárjuk alatta a tüzet és hagyjuk állni egy fél órát. Ezalatt a tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, azzal tovább verjük.
Ha a fél óra letelt, a tejet a cukros tojáshoz csorgatjuk, miközben kézi habverõvel tovább dolgozzuk. Természetesen a citrom héját és a vaniliarudat kidobjuk belõle.
Ha ez megvan, visszatesszük a tûzre és a habverõvel folyamatosan kevergetve addig fõzzük, míg a kívánt pudingállagot el nem éri.
Szobahõmérsékletûre hûtjük egy másik tálban.
Tûzálló tálkák aljára szépen elrendezzük a szederszemeket és rájuk csorgatjuk a meleg pudingot. A grill alá toljuk a legmagasabb hõfokon annyi idõre, míg színt nem kap a teteje.
Ezalatt pont van idõnk a pisztáciát egy tûzálló serpenyõben megpirítani.
Ha a puding megbarnult, kivesszük, rászórjuk a durvára vágott pisztáciát és fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!