Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával

2014-07-13

sponsored links

Nincs túl sok hozzáfûznivalóm. Egyszerû, klasszikus ízesítés, semmi fakszni, semmi extra hozzávaló, különleges fûszer. Így egyszerûen azonban abszolút nagyszerû. Jaj, esetleg fakszninak lehetne venni a sárgarépát az uborkasalátában. Volt néhány kisebb darab a kertbõl, és már kezdett (volna) puhulni, ezért idejében felhasználtam. És bocsánat, mégis volt egy kevés extra hozzávaló, most jut eszembe... Jamie-nél láttam egyszer, hogy balzsamecetet önt a sült krumplira. Õ rengeteget tett, és csak kb. 1 dl-t. Az eredmény? Nem tudom, én nem igazán éreztem semmi különlegeset, tehát akár el is hagyható. Egyszer kipróbálom olyan sokkal, mint õ, lehet csak úgy van értelme. A nyúl édesanyáméktól volt, most kezdenek akkorák lenni, hogy ha megkívánjuk, már lehet egyet-egyet vágni. De még nõhetnek azért. :)


Sült nyúl és krumpli sárgarépás uborkasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész nyúl (kb. 1 kg vagy több), só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1 dl olaj; a körethez: 1 kg újkrumpli, só, bors, olívaolaj, kb. 1 dl balzsamecet (elhagyható), esetleg szárított rozmaring; a salátához: uborka, hagyma, sárgarépa tetszés szerinti mennyiségben, arányban, só, fruktóz (cukor), almaecet, víz, olívaolaj.

Elkészítése: A nyulat feldaraboljuk, és hideg vízben fõni tesszük. Amikor fölforrt, lehabozzuk, a vizet megsózzuk, és fedõ alatt, közepes lángon puhára fõzzük. Vigyázzunk, csak éppen megpuhuljon, szét ne essen! :) Ha megfõtt, óvatosan tálra szedjük, és hagyjuk megszikkadni. Idõközben a krumplit is elõkészítjük - ki-ki tetszés szerint jól megsikálja vagy meghámozza - én még csak sikálom -, a nagyobbakat négybe, a kisebbeket kettõbe vágjuk, az egészen kicsiket pedig egészben hagyjuk. Egy tálban jól megsózzuk-borsozzuk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha használunk rozmaringot, azt is most adjuk hozzá. A krumplit sütõpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 200 fokra elõmelegített sütõben, légkeverésen kb. 30 perc alatt megsütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük a tepsit, és ráhelyezzük a sóval-borssal megszórt húsdarabokat. A pirospaprikát elkeverjük az olajjal, és egy ecset segítségével megkenjük vele a húsokat. A tepsit további 10 percre visszatoljuk a már 230 fokra elõmelegített sütõbe, hogy a benne lévõk szép pirosra süljenek. Ha még maradt paprikás olaj, elkeverhetjük 1-2 evõkanálnyival a hús fõzõlevébõl, és azt is rákenhetjük a húsra, illetve ekkor locsoljuk meg a krumplit a balzsamecettel is. Még 2-3 percig pirítjuk utána. A salátához mindent vékonyra szeletelünk, sós-ecetes-édesített vizet készítünk, és ráöntjük a zöldségekre. Hagyjuk állni egy keveset. Tálalás elõtt szükség szerint utánaízesítünk, illetve meglocsoljuk olívaolajjal.

Megjegyzés: A húst nem muszáj elõfõzni, lehet a krumplival egyszerre is sütni. De a fõzõlevébõl nagyon finom leves is készíthetõ, úgyhogy érdemes így csinálni.

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/07/s...

sponsored links

Keres?s