Sült malackaraj

2014-02-04

sponsored links



Hozzávalók :
3 kg bõrös-csontos rövidkaraj
1 evõkanál só
1 kiskanál õrölt bors
1 teáskanál cayenne bors
3-4 evõkanál szójaszósz
1 db vöröshagyma lereszelve
3 cikk fokhagyma lereszelve.
2 deci olaj
1 deci víz
2 deci fehérbor
2 szál rozmaringág
Mangalica zsír

Elkészítése :
A karajt jól megmossuk és szárazra töröljük.
A bõrös részénél a hús aljáig a csontig bevagdossuk.
A fûszereket összekeverjük és ezzel a húst mindenhol jól bekenjük a bevágások között is!
1-2 órát pihentetjük a hûtõben letakarva.
A hideg zsírral a szeletek között bekenjük hogy ne legyen száraz a húsunk sütés elõtt.
Egy pároló vasedénybe rakjuk ( ha nincs ilyen jó bármilyen fedeles mély jénai vagy kacsasütõ edény is, de ezeknél a sütési és a párolási idõ hosszabb ideig tart! )
Felöntjük vízzel, borral és olajjal, belerakjuk a rozmaringágat és lefedjük.
Elõmelegített forró sütõben 220 fokon pároljuk kb 45 percig, ha nem puhult meg a hús ennyi idõ alatt akkor pároljuk tovább és ha szükség van rá öntsük hozzá vizet.
Ha puha a hús vegyük le az edény tetejét és süssük tovább a húst, míg a bõre megpirul, közben a bõrt néhányszor locsolgassuk meg a levével.
Érdemes úgy sütni a húst , hogy kevés leve is maradjon a sütés végére, mert ezzel kiválóan tálalható a szeletelt húsunk és igazán passzol a hagymás rizshez is.




Hagymás rizs készítése kuktában:
37,5 deka rizst mossunk meg és csepegtessük le.
A kuktában olvasszunk fel 8 deka mangalica zsírt
50 deka finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és megfuttatjuk rajta.
Bele keverjük a rizst és jól megpirítjuk a hagymás zsíron.
Fûszerezzük sóval borssal és felöntjük forró 6 deci vízzel.
Átkavarjuk és lezárjuk a kuktát.
A legnagyobb lángon a addig fõzzük míg a kukta el nem kezd sípolni, a szelep ilyenkor függõlegesen áll!
Ha sípol levesszük a gázt a legkisebb fokozatra és a szelepet vízszintes állásba fordítjuk.
Innentõl számítva 10 percig fõzzük és máris kész a finom hagymás rizsünk a húsunkhoz.
Természetesen mind ezt kukta nélkül is elkészíthetõ, csak a rizs fõzési ideje hosszabb!

Jó étvágyat !








Folytats a blogon ... bibimoni.blogspot.com/2014/02/sult-ma...

sponsored links

Keres?s