Sült hagymás vágott cipó

2014-07-13

sponsored links




Vajon sült hagymával készült ez a rusztikus kis vágott cipó. A napokban házi túrót készítettem, amibõl sok savó maradt vissza. Szeretem a kenyérbe és a péksüteményekbe is használni. Igaz ritkán kerül rá sor, mert a tejet általában elfogyasztjuk.




Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztõ
3,5 dl savó , ha nincs akkor helyettesíthetõ joghurt és víz keverékével
1 csapott evõkanál só
2 dkg olvasztott vaj a dagasztáshoz,
továbbá 5 dkg vaj a hagymához
2 fej vöröshagyma




Elkészítés:

A savóból 2 dl -t, a lisztbõl 20 dkg -ot kimérünk. Alaposan összekeverjük az élesztõvel, és egy csipet cukorral. Lefedve hagyjuk, amíg meg nem kel, és a tészta vissza nem esik. Ez fontos mûvelet. Én szinte minden péksüteményt így készítek, sokkal foszlósabb, lágyabb lesz a tészta. Amíg az elõ tésztánk dolgozik, a nagyon apróra vágott hagymát 5 dkg vajon , lassú tûzön megsütjük. Kihûtjük. Amikor az elõ tésztánk jó, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. A dagasztás befejezte elõtt a kihûlt  sült hagymát is jó alaposan beledagasztjuk a tésztába. Lefedve legalább egy órát kelesztjük. 20 percenként átgyúrjuk. Összesen 2x. A harmadik átgyúrás után már elfelezzük a tésztát, és csak egy adaggal dolgozunk tovább. Így megakadályozhatjuk, hogy a nagy melegben túlkeljen a tészta a várakozó tepsin. Amíg az egyik adaggal dolgozunk, addig a maradék tésztát lefedve hûvös helyre tesszük. A sütõt elõmelegítjük.
A fél adag tésztát 6 egyforma , kb. 10 dkg-os darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd kezünkkel óvatosan hosszúkásra formázzuk úgy, hogy a két végét kissé hegyesre nyújtjuk. tepsire rakjuk, és 30 percig pihentetjük. Sütés elõtt egy éles késsel hosszanti irányban mély bevágást ejtünk a cipókon.Legalább 200 fokos sütõbe tesszük.Sütés elõtt bõven lepermetezzük vízzel, és a sütõ aljába is teszünk egy kisebb tálba vizet. Félidõben a hõt mérsékeljük 180 fokra, és szép barnára sütjük.
Amikor az elsõ tepsit betettük sülni, akkor elõvesszük a tészta másik felét, és ugyanúgy járunk el vele, mint az elsõ adagnál. Mire az elsõ adag kisül, addig a második tepsi is szépen megkel, nem fog túlkelni.



Hagymás péksütemény változatokat találtok a blogon még:
Hagymás sajtos kifli

Hagymás burgonyás kifli

Folytats a blogon ... babette-babettefz.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s