Sületlen sajttorta málnával és ribizlivel ? 100.

2014-07-03

sponsored links

Buli van!!!

De tényleg. A 100. bejegyzést ünnepeljük. Szerintem egy blog születésnapját illik megünnepelni. Ennek is jó lenne egy saját szülinap, de egyenlõre még nem tökéletesítettem a képletet ami alapján meg tudnám határozni ezt a napot. Mikor ?megnyitott? a Homebiszto, valójában szinte üresen állt az ?üzlethelyiség?. Aztán jött az elsõ bejegyzés, amit nagyon lassan és nehézkesen követett a többi. Lelkesedésbõl volt bõven, de idõbõl és energiából akkoriban semmi, így szinte üresen állt a ?bolt? közel egy évig. Az idõ és energiagondok azóta kezelhetõ szintre estek, így bõ egy éve a Homebisztro is normál üzemben kezdett mûködni.

sületlen sajttorta bogyós gyümivel

Körülbelül heti egy bejegyzés érkezik rá, néha egy kicsivel több, néha egy kicsivel kevesebb, valamikor a blogon nem, de a facebookon egy megosztás erejéig jön egy addicionális gondolat is megjelenik. Már vannak projektek, mint a Heti Turmix, és az Autentikus Ázsia, amik szépen lassan bõvülni fognak, sõt új ötletek is beugranak amiket meg kéne valósítanom. Társat is találtam a bejegyzések írására, azaz én Maci nevû Nyuszim is klaviatúrát ragad néha, hogy bölcs gondolatokkal árassza el a nagyvilágot. És ami még fontosabb, hogy már új, nagyon kedves blogbarátok is vannak, akik mindenféle akcióra invitálnak. Aminek a látszat ellenére nagyon örülök, és foglalkozom is a témával, csak kissé lassan tudom õket blogosítani.

Egy este már félálomban voltam, mikor kaptam egy meghívást a Rizsázzunk Kolléganõtõl, valami nagyon frissítõ, nagyon gyümölcsös vendégposztra. De nem tudtam megálmodni mi legyen. Ugyanakkor reggel ébredés után 40 perccel azaz a valós ébredéskor, azonnal megvilágosodtam. Kitaláltam az alapot, ami nehogy adta magát, hanem üvöltött, szóval már csak annyit beszéltünk meg, hogy a nyári gyümölcsöket megvárjuk. Azok pedig megérkeztek, így lassan jön valami nagyon friss, nagyon gyümölcsös, és remélem nagyon finom bejegyzés képpel itt, recepttel ott. Van egy kis ismerkedési játék ami blogról blogra száll, és az én blogomra már kétszer rászállt, elsõ alkalommal Krisztától, akit azon nyomban követett Gabi is, így lassan azok is megválaszolásra kerülnek.
A mostani bejegyzéshez pedig az a sztori, hogy Cheffeleség Kriszta észrevett egy süti fotót mire rányomta a szeretet bélyegét (=facebook like), ezt pedig én vettem észre, és jött az ájuldozás, hogy ez mennyire szép, mennyire finom és mennyire kéne most  – szigorúan az ízlelõbimbóinkon keresztül – a pocinkba. Kriszta ötlete erre az volt, hogy csináljunk egy játékot, hogy adott ez a kép, ez által inspirálva, ki milyen sütit tud készíteni. Majd mindenki felteszi a saját blogjára. Õ rendre meg is csinálta, publikálta, én pedig lemaradtam mint az inflációt követõ fizetésemelés. Sõt a túrakekszen kívül még édesség se volt itthon az elmúlt hetekben, hisz az édesség készítésére és evésére szánt idõt futásra próbáltam cserélni. De pár napja drasztikus külsõ nyomása már muszáj volt tortát csinálni. Kizárólag tortát.

100blog4

Így mivel a Homebiszto születésének napja olyan megfoghatatlan, ezért ünneplésre a 100. bejegyzést jelöltem ki. Azaz ezt. És szülinapi torta helyett, ?A 100. Tortának? pedig ezt a már magam se tudom, hogy Kriszta elõtt valójában honnan is inspirálódott tortát. Kriszta receptje elsõ alkalommal annyira tetszett, hogy nem láttam értelmét a módosításnak. De valójában pont az volt az akció lényege, hogy ugyanazt, hogyan csináljuk meg egy kicsit másképp, a saját ízlésünk és elképzelésünk szerint. Ezért még hozzágondolva egy másik fotót és receptet amit évekkel ezelõtt találtam egy sületlen sajttorta címen, meghûtöttem az én verziómat is. Ez jön most.

Köszönet mindenkinek aki gondolt rám, jól esik, õszintén örülök és igyekszem eleget tenni mindennek. De most kezdõdjön a buli, a fesztiválozás elsõ része, a torta.

Elkészítési idõ: Kb. 30 perc + legalább 4 óra hûtés
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: Kb. 6 személyre, 18 centis kis tortaformában

Hozzávalók:

  • 150g keksz (amilyet kedvelünk, csak ne vajas keksz legyen. Nekem Klasszikus Gyõri Keksz volt.)
  • másfél evõkanál kakaópor (vagy helyette csokis keksz)
  • 60-65g vaj (ha nem használunk kakaóport akkor szerintem 50-55g vaj is elég)
  • 250g ricotta
  • 250g mascarpone
  • 200g sajtkrém
  • 160g fehér kristálycukor (vagy 150g kristálycukor és 20g porcukor)*
  • 200ml tejszín (35%)
  • 5 zselatinlap
  • 200g málna
  • 50g+50g ribizli
  • díszítésnek bogyós gyümölcsök

1. lépés
A kekszet késes betétes robotgépben (vagy zacskóban, nyújtófával, kalapáccsal, szék lábával, vagy bármilyen biztonságos eszközzel) porrá zúzzuk, és hozzákeverjük a kakaót. A vajat megolvasszuk, és elkeverjük a kakaós keksszel. Kicsivel több mint a felét a tortatál aljához nyomkodjuk, és hûtõbe vagy mélyhûtõbe** tesszük. Én a torta alá tettem egy réteg sütõpapírt. Attól függõen ki milyen formát használ, ez elhagyható. Viszont ezt kapcsos tortaformában lenne jó megcsinálni, ami nekem nincs, csak levehetõ aljú. Így a torta gyûrût (azaz a függõleges részét) belülrõl körben befedtem sütõpapírral, így a torta széle a sütõpírral érintkezett, és nem a formával. Abban nem voltam biztos, hogy a papír nélkül a kész tortát sérülésmentesen ki tudom szedni. De ezzel a módszerrel viszonylag könnyen kijött a formából, majd mikor kinn volt, körbe lehúztam a tortáról a sütõpapírt.

2. lépés
A ricottát, mascarponét, és a sajtkrémet a cukorral (lehetõleg géppel) simára kikeverjük. Majd a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk a csomagoláson jelzett ideig, de jellemzõen 8-10 percig.

3. lépés
A málnát és 50g ribizlit késes betétes robotgépben, vagy turmixban pépesítjük. Ha kész, szûrõn keresztül  átpréseljük egy tálba. A málnák magjait ízlés szerint elnassoljuk vagy kidobjuk.

4. lépés
A tejszínt kis lángon felmelegítjük, majdnem forráspontig, és mikor már zselés állaga van a zselatinlapoknak, egyenként a meleg tejszínhez adjuk. Mindig akkor a következõt, ha az elõzõ már teljesen feloldódott. Ha ez kész, akkor spatulával simára keverjük a krémsajtos masszával.

5. lépés
A keksz alapot kivesszük a hûtõbõl, és rápakoljuk a krémsajt felét, és ismét hûtõbe tesszük. A maradék krémhez hozzáadjuk a gyümölcspépet, és a maradék 50g ribizlit, és várunk vele egy kicsit, mondjuk 30-40 percet. Ez alatt valamennyire megköt a fehér krém a hûtõben. Ekkor vékonyan befedjük a maradék keksszel, majd ráöntjük a málnás krémet is. Így tesszük a hûtõbe egy éjszakára vagy további legalább 3-4 órára.

Tálalás elõtt bogyós gyümölcsökkel díszítjük.

sületlen gyümitorta

Megjegyzések:

  • A torta nem túl édes, de szerintem így nagyon kellemes, friss. Ha édesebbre vágyunk akkor 10-20g cukrot még simán elbír.
  • *Az elsõ kóstolásnál 150g kristálycukor után úgy éreztem mehet még bele cukor, de mivel nagyon szemcsés volt, már porcukrot adtam hozzá. De a kristálycukor szemcséssége késõbb eltûnik, így nem kell vacakolni a porcukorral. (Ez egyébként szerintem kevésbé édesít mint a kristálycukor.)
  • Én 4 zselatinlapot használtam, és ez tökéletes volt a fehér krémhez, de a gyümölcsös krém folyósabb maradt. Ezért növeltem a mennyiséget. Vagy azt lehet még megoldani, hogy a gyümölcsös krémbe jusson több zselatin, úgy, hogy félreteszünk egy kis tejszínt amihez hozzátesszük az 5. zselatinlapot, és ezt már csak a gyümölcsös krémhez adjuk. De szerintem ezzel nem fontos matekozni, így is jó volt.
  • Nálam alul volt a gyümölcsös krém ami logisztikailag nem túl jó, hisz egy tállal többet maszatoltam. Ennek annyi volt az oka, hogy fejembe vettem, hogy a fehéren jobban mutatnak a gyümölcsök. ha valakinek nincs ilyen heppje, akkor praktikus a fent leírtak szerint csinálni.
  • Szárastul, magostul ahogy a képen vannak a gyümölcsök nem túl kényelmesen fogyasztható a torta. Tudom a díszítést még gyakorolni kell, de így jobban mutattak. Ha nincs ilyen desig vágyunk, akkor ehetõ módon, magozva, szár nélkül pakoljuk a gyümölcsöket a tortára. Ezt akár akkor is megtehetjük mikor kb. másfél órája van a torta a hûtõben, ekkor nem süllyed el a gyümölcs, de egy kicsit bele is ragad a krémbe, így nem gurul, vagy esik szét tálaláskor.
  • Másik verzió amit legközelebb kipróbálok akár a középsõ kekszréteg nélkül is lehet, hogy nem várom meg a második réteggel míg kicsit megköt a torta, hanem hamar ráöntöm, így átfolyik az egyik krémbe a másik amitõl érdekes minta lesz a sütiben. Sõt egy kés élével, márványosra is lehet keverni a krémet, az is mutatós.
  • **A kekszalapot szeretem, de nem a kedvencem. Így nagyon ajánlom Kriszta verzióját, vagy egy piskóta alapot. A keksz alap, fõleg a középsõ réteg egy kicsit elázik, átszottyosodik, amit én konkrétan pozitívan értékeltem, és szerintem csak használt neki. Az alsó réteg is át fog nedvesedni, de ezt csökkenthetjük azzal ha korábban megcsináljuk és tovább van a hûtõben, vagy hatékonyabban a mélyhûtõben. Esetleg süthetjük is kb. 10 percig.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

IMG_8219


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/07/03/...

sponsored links

Keres?s