Sóskafõzelék... fõtt krumplival... tükörtojással

2014-08-13

sponsored links




Szeretem mindenhogyan, fõzeléknek, kicsit hígabban mártásnak, szósznak, levesnek.
Készítem is gyakran.
Igaz csak én szeretem és eszem a családból, tehát magamnak készítem, a többieknek ilyenkor mást kell fõznöm és valószínû ettõl a kavalkádtól elfelejtkezem a szép képekrõl.
Nézzétek el a képeken az összevisszaságot, hogy összekevertem a fõtt krumplival, de így szeretem, természetesen szépen kellett volna tálalnom, külön kupacban a fõtt krumpli, külön a tükörtojás és melléjük a szósz.
Na majd legközelebb próbálom elegánsabb képekkel kicserélni ezeket.


1 kocka fagyasztott sóska, vagy tavasszal 30 dkg friss sóskalevél, leszárazva, alaposan megmosva
olaj
1-2 ek. liszt
1-2 dl tej
csip.só
1-3 ek. tejföl
cukor

Ha fagyasztottal készítem akkor hagyom felengedni egy tálban, majd elkészítem a rántást és rádobom az olvadt sóskát, jól elkeverem, felengedem a tejjel, sózom és összefõzöm pár perc alatt sûrûre, végül tejföllel krémesre lazítom és cukrot szórok hozzá, mert én édesen szeretem.

Ha friss sóskalevéllel készül akkor elõször is leszárazom, majd többször váltott hidegvízben jól átmosom.
Még kezdõ háziasszony koromban sajnos elõfordult egyszer, hogy nem mostam át gondosan, elkészítettem majd evésnél derült ki, hogy ropog a föld a fogam alatt, természetesen azonnal kidobtam, mindenesetre ez jó lecke volt, mert azóta minden zöldséget, akár egészben, akár aprítva huszonötször mosok át, hogy még egyszer elõ ne forduljon.
Olajat forrósítok, rádobom a tiszta, friss leveleket és állandóan kevergetve megvárom amíg összeesik és krémessé nem válik, ekkor meghintem a liszttel, még azzal is pirítom keveset és felengedem a tejjel.....
... innentõl ugyanaz, mint a fagyasztottnál.

Üresen magában is nagyon szeretem, de a legjobban fõtt krumplival és néha-néha egy tükörtojással.
Meg fõtt hús mellé mártásként is.
Különösen tavasszal kívánom nagyon, a téli vitaminvesztés után jólesik az üde fanyarságával a szervezetemnek, de télen is szoktam készíteni és ilyenkor is, amikor jól benne vagyunk már a nyárban.
Egyszerûen szeretem.
Nem is értem azokat akik nem.



Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/08/soskaf...

sponsored links

Keres?s