Sós mandula

2014-01-14

sponsored links



Szükségem volt ma pirított magokra, idõm is volt :)


 


 így  mandulából többet pirítottam, lett sós mandula is.
Valamikor Anyósom készített nekünk, de idõvel leszoktunk róla.
Eszembe sem volt, mígnem az õsszel a piacon kedvenc mandulaárus(om), saját készítésû 
sós mandulával kínálgatta a járókelõket.


 


Addig-addig kínált, míg végül megkóstoltam és meg kell valljam, azonnal magával ragadott.
A frissen tört hazai tájon termett mandula, már önmagában is teljesen más ízû, 
mint a bolti csomagolt változat.
Az alig sós, pirított, meg lehengerlõ volt.





Sós mandula

Hozzávalók
mandula 
kevés só (himalája sót választottam)
1 ek olaj 

Az olajat serpenyõbe öntöttem, a mandulát bele, majd rázogatva összekevertem, 
hogy mindenhol érje az olaj.




(Lehet kevesebb olaj is elég, éppen csak annyi kell, hogy finom hártyaszerûen bevonja a mandulát.)
Közepes hõfokon, lassan hevítettem föl, majd amikor már illatozott, rázogatva a serpenyõt, "kevergettem".
(Szinte folyamatosan rázogattam.)
Ha ügyesen csináljuk, akkor nem ég meg sehol, csak pirul.
A mandulaszemek a hõ hatására, megduzzadnak, pattogó hang jelzi, hogy elkészült.
Ekkor egy kevés (1 mk) sót hintettem rá, és még egyet ráztam rajta.
A hõt elzártam, a mandulát hagytam teljesen kihûlni.




Bár nagy a kísértés, hisz nagyon finom illatok szálldosnak, de forrón eszünkbe ne jusson megkóstolni.
A magas olaj tartalma miatt ez igen veszélyes.

Teljesen hidegen, ropogós, ízletes csemege, dobozba zárva tárolható.
Mértékkel fogyasszuk, különben könnyen megterheli a gyomrunkat.






 

Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s