Sós háromszögek

2014-02-01

sponsored links



Ugye milyen jó, ha az ember lánya olyan helyen dolgozik, ahol csupa sütni-fõzni szeretõ munkatárssal van körülvéve?! Bizony jó!!!:) Nem ez az elsõ "kaja" aminek a kóstolása után az elsõ gondolatom, az hogy KELL EZ A RECEPT!!!!:)
Ez egy igazi bûntudat mentes sós süti....legalábbis a készítõjének biztosan:))))
A dagasztás alatt elõre ledolgozzuk a késõbb megevett kalóriákat:)))) Olyan könnyû lesz a tésztája mint a pihe, másnap is tökéletesen puha, és sokkal kevesebb vele a macera mint a sörkiflivel, na és nem mellesleg sokkal finomabb is....a család szerint.
A recept egy szakácskönyvbõl származik, még véletlenül se kérdezzétek meg melyikbõl:))

Eddig nagyon vagány voltam a kelt tésztákkal, ugyanis megdagasztattam a kenyérsütõ gépemmel. Most csak az volt a bibi, hogy az alapanyagok mennyisége meghaladta a gépem kapacitását, úgyhogy maradt a kézi erõ.
Ezt nem is bántam, imádom érezni a tészta puhaságát, tapintását mikor alakul, formálódik.

Nem szeretnék senkit ámítani azzal, hogy tudnám hogyan kell dagasztani. Dédimamám ezirányú tevékenységei alkalmával biztosan mindig az udvar hátuljában járhattam, ugyanis emlékképem sincsen a tevékenységrõl. Viszont nézek tévét, úgyhogy láttam már ilyet:)))

Így kell:

Én még véletlenül sem bírtam volna csak jobb kézzel végig csinálni, átlag 10 másodpercenként cseréltem a kezeimet és a technikámat látva, béles készítésben profi nagyanyám biztosan sírva röhögött volna, 84 éves életkorát meghazudtolva.:)

Tíz perc dögönyészés után, viszont tényleg elvált az edény falától és gyönyörû hólyagok keletkeztek rajta. Örültem na:))) Komolyan, minden fáradtságot megér. Aki egyszer megkóstolta biztosan hajlandó lesz beáldozni magát a dagasztás oltárán:)

Sós háromszögek

Hozzávalók
/2-3 tepsi /

  • 1 kg liszt (nálam most Lidl)
  • 1 tojás
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 tk. só
  • 5 dkg élesztõ
  • 6 dl langyos tej
  • 2 dl olaj 
 Töltelék
  • 4 tojássárgája
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 ek. só
Tetejére
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 ek. köménymag
  • 3 ek. szezámmag
2 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztõt, hagyjuk felfutni. A lisztbe beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztõt. Elkezdjük dagasztani, folyamatosan dolgozzuk bele a maradék tejet és az olajat. Olyan állaga lesz a tésztának mint a videón. A dagasztás alatt szépen fokozaton összeáll, elválik az edény falától, hólyagok képzõdnek a felületén.
Öt részre vágjuk, bucikat formázunk belõlük, letakarjuk és hagyjuk kelni 10 percet.

A töltelékhez a puha margarint alaposan kikeverjük a sóval és a tojássárgájákkal. Itt hálát mondunk, hogy van robotgépünk:)

Az elsõ tésztabucit téglalappá nyújtjuk megkenjük egy igencsak púpos evõkanál margarinos krémmel és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Félre tesszük és ugyanezt megcsináljuk a többi bucival is.


Ha szeretnénk szezámmagot is a tetejére akkor száraz serpenyõbe beleszórjuk a szezámmagot és a köménymagot és állandóan kevergetve addig pirítjuk míg egy kis színt nem kap. Ezután rögtön áttesszük egy másik edénybe, hogy a serpenyõ hõjétõl nehogy megégjen.

Az elsõ tekercset lekenjük tojássárgájával, majd háromszögekre vágjuk, a csücsköknél ráhagyással, hogy ne nyíljanak majd szét.
Megszórjuk amivel szeretnénk és zsírozott tepsibe tesszük.

Elõmelegített sütõben sütjük, kb. 170-180 C-on 25-30 perc alatt.

Itt most megesküszöm, hogy tényleg megéri elviselni a dagasztás fáradalmait, mert meglesz érte a jutalom:))


Folytats a blogon ... mezeskalacskonyha.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s