Sárgabarackos pite friss sárgabarackból

2014-07-05

sponsored links

A tavalyi év mintájára idén is elmentünk Törökbálintra, hogy szedd magad sárgabarack akció keretében jussunk hozzá az idei sárgabarack adagunkhoz. Ez meg is történt, 25 kg gyümölcsöt szedtünk, amelynek egy részébõl sárgabaracklekvár, egy részébõl sárgabarackbefõtt, egy részébõl pedig sárgabarackbor lett (ez utóbbi még folyamatban van). Volt azonban pár szem félérett barack, amivel nem lehetett akkor még semmit sem kezdeni, ezért kitettük az ablakpárkányba, ahol három nap alatt puhára és édesre érett. Ekkor jött az én drágámnak az ötlete, hogy készítsünk belõle valami finom sütit. Mondtam, rendben, de milyet? És nem is gondoltuk, hogy a kérdésre mennyire nem egyszerû választ találni. Beírtuk a keresõbe, hogy sárgabarackos süti, és alig van egy-két találat rá, azok is mind ugyanazon recept klónjai leginkább. De sebaj, gondoltuk, mi is kipróbáljuk az egyiket, amit itt találtunk. Az én egyetlenem neki is állt, hogy elkészítse, mert én éppen az idei vegyes savanyúságunkat raktam el...


A süti készen lett hamar, és nem lett rossz, de rögvest levontunk több tanulságot is, amelyek közül a legfontosabb, hogy a sárgabarack egy ilyen édes környezetben nagyon savanyúnak tud hatni. Ezért, aki nem szereti a savanykásabb ízeket az édes sütikben, azok vagy sárgabarackbefõttbõl készítsék el, vagy ha az nincsen kéznél, akkor a sárgabarackot az említett sárgabarackbefõttnél leírt felöntõlében fõzzék 5-10 percet alacsony lángon, és utána tegyék a sütibe (természetesen, ha valakinek más receptúra alapján készült sárgabarackbefõttje van, az is jó lesz). Akit azonban nem zavarnak a savanykásabb ízek, nyugodtan készíthetik friss sárgabarackból is. :-)

Hozzávalók a sárgabarackos pitéhez:
- 4 tojás
- 16 púpozott evõkanál liszt
- 10 evõkanál kristálycukor
- 1 csomag sütõpor
- 2 kis pohár tejföl
- 2 dl étolaj
- kb. 0.5 kg sárgabarack, vagy sárgabarackbefõtt

Sárgabarackos pite elkészítése:
A barack kivételével az összes hozzávalót összekeverjük egy tálba, majd sütõpapírral kibélelt (vagy kivajazott) tepsibe öntjük. A felezett barackokat szép sorokba és oszlopokba rendezve a tészta tetejébe nyomkodjuk úgy, hogy a belseje legyen felfelé. Ezt követõen kristálycukorral megszórjuk a sárgabarackokat. Nagyjából ennyi volt a dolog. 180 fokra elõmelegített sütõben körülbelül 30 percig sütjük. A sütõbõl kivéve - miután kihûlt - porcukorral meghintve kínáljuk. Ha szeretjük a fahéjat, akkor egy kicsit tehetünk a porcukorba, amivel meghintjük.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/07/sarga...

sponsored links

Keres?s