Sárgabarackos fordított sütemény

2014-07-22

sponsored links

A héten sárgabarack lekvárt fõztem, de mivel nagyon szeretjük, ettük a gyümölcsöt frissen is, és természetesen, készült belõle többféle süti is. Ez az egyik kedvencem a fordított sütemény, mivel nagyon gyorsan és egyszerûen elkészíthetõ. Ráadásul nem kell hozzá túl sok hozzávaló. Azért is szeretem, mert mindenféle gyümölcsbõl elkészíthetõ és nagyon finoman lehet variálni, az épp felhasznált gyümölcs mellé igazítani a tésztáját, a fûszerezéssel. A mostani barackoshoz például, fahéjas ízesítéssel készítettem a tésztát, mivel ez a fûszer nagyon jól harmonizál a sárgabarack ízével. Itt van két másik fordított süti receptje is: almás és sütõtökös változatban.

A tésztája szép magas lett, puha és ízletes, viszont a sárgabarack a sülés folyamán savassá vált, így talán elfért volna még egy kevés cukor a karamellben. De ettõl eltekintve, még így is nagyon finom lett a végeredmény.



Sárgabarackos fordított süteménySárgabarackos fordított sütemény

Hozzávalók a tésztához:

18 dkg liszt

15 dkg barna nádcukor

12 dkg vaj

4 db tojás

1/2 csomag sütõpor

1 teáskanál vanília kivonat

1 csapott teáskanál õrölt fahéj

1 db kezeletlen héjú citrom, reszelt héja

a tetejére:

10-12 db nagy szemû sárgabarack

10 dkg cukor (lehet több)

8 dkg vaj

1/2 citrom leve

amiben készül:

27 cm átmérõjû, 5 cm magas, sütõbe is tehetõ tapadásmentes serpenyõ

Elkészítés:

A sárgabarackokat megmossuk, félbevesszük és kimagozzuk.

A serpenyõbe teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul.

Az így elkészült karamellben elhelyezzük a fél sárgabarackokat, belsõ felükkel lefelé, majd lekapcsoljuk a tüzet és így hagyjuk hûlni, amíg a tésztát elkészítjük.



 Sárgabarackos fordított sütemény
Sárgabarackos fordított sütemény

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vajat, õrölt fahéjat, vaníliát és a citrom reszelt héját és az egészet habosra keverjük egy gépi habverõ segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütõporral elkevert, átszitált lisztet.

Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.

Végül a tésztamasszát rásimítjuk a karamellás barack rétegre. Elõmelegített sütõbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tûpróbával ellenõrizzük.

Miután megsült, hagyjuk hûlni egy, két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit elõzõleg megszórunk egy kevés cukorral, majd szeletelve tálaljuk. Fogyaszthatjuk magában de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.



 Sárgabarackos fordított sütemény
Sárgabarackos fordított sütemény

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?




Még több finomság:




Sütõtökös fordított sütemény
Válogatás õszi receptekbõl ? Sütõtökös fordított sütemény, rumos, dió habbal


Habos almás sütemény
Habos almás sütemény


Marcipános-narancsos sütemény
Marcipános-narancsos sütemény csokival


Habos-szilvás sütemény
Habos-szilvás sütemény


Ferdinánd  tekercs
Ferdinánd tekercs, ahogy én készítem




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/07/22/...

sponsored links

Keres?s