Sárgabaracklekvár diabetikusan

2014-07-14

sponsored links



















A hétvégén kint voltam a kedvenc piacomon és beszereztem a sárgabarackot a lekvár fõzéshez. Néhány éve kihalt a kis barackfánk, de jövõre talán már újból saját termésbõl tudok befõzni. Sajnos elég negatív tapasztalataim voltak az árut és az árakat illetõen. Zömében éretlen, kemény barackokat árultak, amibõl ugye nem lehet megfelelõ minõségû lekvárt befõzni, de igazán a túlérettbõl sem. Szerencsére sikerült megfelelõ puhaságú, jó édes, igazi magyar kajszi barackot vásárolnom, igaz jócskán megkérték az árát, na de a minõség az sosem (volt) olcsó. A családban ez a legkedveltebb lekvár, így minden évben kerül belõle a kamra polcra jó néhány üveggel. És hogy miért diabetikusan fõzöm? Néhányan már tudjátok, - bár ezt a blogon azt hiszem még egyszer sem említettem - hogy évek óta cukorbeteg vagyok, így muszáj erre odafigyelnem. Persze ma már rengeteg a választék diabetikus lekvárokból is az üzletek polcain, de én bevallom, nekem még egyik sem ízlett és irreálisan drága is. Mióta megjelent ez a befõzõcukor, azóta teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel, más gyümölcsök tekintetében is. Még sosem romlott meg a vele eltett lekvárom és kora tavasszal az utolsó felbontásra váró üveg is ugyanolyan pompás narancs színben tündököl. A baracklekvár fõzésénél is mindenki másra esküszik, van aki nem húzza le a héját és ledarálja a gyümölcsöt. Én évekkel ezelõtt, egyszer tettem el így, az elõbb említett módon, de az nem ízlett a családnak és bevallom nekem sem. A lekvár egy idõ után teljesen besötétedett és beton keménységûvé szilárdult, alig bírtam kiszedni az üvegbõl. Süteményekbe elhasználtam ugyan, de akkor megfogadtam, hogy többé nem fogok spórolni az idõvel és az energiával. Most egy kisebb mennyiség befõzését írtam le a receptben, persze ahol nagy a család ott lehet többszörözni az adagot. A lényeg, hogy l doboz befõzõcukor 1 kg gyümölcshöz ajánlott. De én ezt sem szoktam szentírásnak venni, mivel most is nagyon édes volt a barack, így a 3 kg-hoz csak 2 dobozt használtam fel. Kóstolásra nekem így a lekvár íze tökéletes volt. Hogy mennyi ideig kell fõzni, arra pontos útmutatást nem tudok adni, függ a mennyiségtõl, a gyümölcs érettségi állapotától és hogy ki milyen állagúra szeretné. Mi leggyakrabban kalácsra kenve, palacsintába, fánkhoz használjuk el, így kicsit hígabbra hagyom, beleszámítva, hogy állásában is még kicsit sûrûsödni fog.


Elkészítési idõ: 60-90 perc


Hozzávalók:


3 kg sárgabarack (tisztán mérve, mag és héj nélkül)
3 doboz Dr Oetker diabetikus befõzõcukor

kép: innen


Elkészítése:

  1. A sárgabarackok alját keresztben  bevágjuk, 1-2 percre forrásban lévõ vízbe tesszük, szûrõvel kiemeljük, majd hideg víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük így a gyümölcs héját könnyedén el tudjuk távolítani.
  2. A lehéjazott barackokat kimagozzuk, ha kisebbek csak félbe, ha nagyobb szemek akkor negyedekbe vágjuk.
  3. Vastag aljú edénybe tesszük - hogy fõzés közben ne égjen le -  és mérsékelt lángon feltesszük fõni.
  4. Gyakori kevergetés mellett a kívánt sûrûségûre fõzzük. 
  5. Befejezés elõtt nagyobbra csavarjuk a lángot és ha a lekvár folyamatosan forr beleöntjük a befõzõcukrot, összekeverjük és 1-2 percig tovább fõzzük. 
  6. A lekvárt még forrón, tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük, jól záródó csavaros tetõvel lezárjuk és 5 percre fejtetõre állítjuk, majd talpára visszafordítjuk.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk 2-3 nap alatt kihûlni.











Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/07/sar...

sponsored links

Keres?s