Sárgabarack chutney
sponsored links
Egy kicsit elkapott az indiai hullám . :) Ha már a nyár is olyan, mint Indiában... Miért ne költözhetne be a konyhába is, a maga fûszerességével és különleges ízeivel. Évek óta készítek sárgabarack chutney-t. Finoman csípõs, pikáns, édes, fûszeres. Jól illik sültekhez, elõételekhez, a megszokott mártások, vagy szószok mellett. A fûszerezést mindenki a saját ízlésének megfelelõen variálhatja. Ez benne a jó, ...nincs két egyforma. :)
Hozzávalók 5 db 370 ml-es üveghez:
1,25 kg sárgabarack (mag nélkül, héjastól)
3 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szem savanykás alma (hámozva)
5 ek. cukor
6 ek. fehérborecet (5%-os)
1 dl víz
2 tk. õrölt gyömbér
1 tk. õrölt szegfûszeg
2 tk. õrölt fahéj
8-10 szem szecsuáni bors (mozsárban megtörve)
1 kis chilipaprika vagy chilipehely
só
bors
4 ek. olívaolaj
- Egy lábosban felhevítjük az olajat és üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát és barackot. Ez utóbbiból egy jó maréknyit félre teszünk.
- Ízesítjük gyömbérrel, szegfûszeggel, fahéjjal. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott chilipaprikát és fokhagymát.
- Kevés vizet öntünk alá, majd kis/közepes lángon ~1,5 óra alatt sûrûre fõzzük a chutney-t. A fõzés vége elõtt 10 perccel hozzáadjuk a félretett barackot is.
- Frissen tálaljuk, vagy forrón üvegekbe szedjük és egy napra száraz dunsztba tesszük.