Színpompás paradicsomsaláta
sponsored links
Ha nagyzolni akarnék, írhattam volna, hogy paradicsom carpaccio, vagy paradicsom sashimi, bár azon kívül, hogy a paradicsomok vékony karikákra vannak vágva semmi köze se a bélszínbõl készült carpaccio-hoz, se a sashimihez. Színponpásnak viszont színpompás, ezért maradjunk az eredeti elnevezésnél. Néha a legegyszerûbb dolgok a legjobbak, csak úgy, mint ez a pillanatok alatt összedobható, de nagyon üde, nagyon nyári paradicsomsaláta. Fontos, hogy a nyári nap érlelte friss, zamatos (szabadföldi) paradicsomot használjunk, mert csak akkor lesz igazán finom! A megfelelõ vizuális hatás elérése érdekében célszerû több színû és különbözõ méretû paradicsomokat használni hozzá; gyors szeletelés után pár perc és készen is van a friss, nyári saláta.
A saláta ötlete Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog? c. könyvébõl származik, ami ? egyébként ? tele van jobbnál-jobb ötletekkel és gyorsan összedobható ételekkel. Nagyon jól jön egy ilyen gyûjtemény a rohanós hétköznapokon! (Mondanom sem kell, hogy minden recept 3 fõ hozzávalóból áll!) És akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók:
1. Különbözõ színû, méretû paradicsomok vékony karikákra vágva
2. 1/2-1 piros csili (kimagozva, ere kivágva) vékony csíkokra vágva
3. apróra vágott petrezselyemzöld
+ 1-2 ek olíva olaj, 1-2 tk enyhe ecet (pl. almaecet, vagy nálam most Tokaji sárgamuskotályból készült borecet), só, frissen õrölt bors
Egy nagy tányérra rendezzük a vékony karikákra vágott paradicsomot. A csili csíkokkal megszórjuk a paradicsomot, picit sózzuk-borsozzuk, ezután meglocsoljuk az olívaolajjal és a borecettel. A végén meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
Azonnal fogyasztható! Mi pirított rozskenyérrel, gomolyával és friss kecskesajttal ettük. Hmmmmm, isteni volt! Igazi könnyû, nyári vacsi lett belõle.