Százrétû rétes - Gasztroangyal recept

2014-06-11

sponsored links


Én is nyálcsorgatva nézem hétrõl-hétre a Gasztroangyal adásait, ez a süti is megragadott...míg kedves ismerõsöm megkért, süssem meg neki. Elsõ olvasatra bonyolultnak tûnt, meg másodikra...aztán nekiálltam. Marcsi, nagy tisztelõd vagyok, szeretem a mûsorod, de ez a recept nagyon pontatlan..bocsi. Úgyhogy egy kis szabás-varrás, de így mûködik:)

Hozzávalók egy nagyobb méretû, mély tepsihez:

Az omlós tésztához:
200g puha vaj, 300g rétesliszt, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek. porcukor, 1 sütõpor, 2 tojássárgája, csipet só, 1-2 kanál tejföl

8 db réteslap (2 csomag)

A töltelékhez:
250g darált mák+ 3 ek. cukor, 1 kg tehéntúró+4 ek. cukor+3 ek. búzadara, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 300g darált dió+3 ek. cukor, kis doboz tejföl, 1 kg reszelt alma + 3 ek. cukor+2 ek. zsemlemorzsa, fahéj, 200g mazsola,

A tetejére:
5 dl tejföl, 1 tojás, 2 ek. cukor

Az omlós tésztával kezdjük, mert annak majd 20 percet hûtõben pihennie kell.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáütjük a két tojássárgáját, a csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütõporral és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk.
Mikor már sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk és a hûtõben pihentetjük.

Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.

És csapjunk bele az elõkészületekbe!
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, lereszeljük, levét kinyomkodjuk. . Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk.
A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük.
A mákot ugyanígy, cukorral elkever, esetleg egy kis reszelt citromhéjjal ízesíthetjük.
A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, na meg a búzadarát, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük és óvatosan a túrós részhez forgatjuk, ezzel lazítjuk.
A mazsolát tejbe vagy rummal ízesített vízbe beáztatjuk.


A munka nagy részével meg vagyunk,  most már a látványos rész jön:)!

Elkezdjük a tészta összeállítását.
A tepsit sütõpapírral kibéleljük, a hideg omlós tésztát kézzel belesimítjuk, igazgatjuk, hogy mindenhova egyforma vastagságba jusson. Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit!

Az elsõ réteg a kinyomkodott, fahéjas alma lesz. Egyenlõ vastagságban szétterítjük a tésztán.
Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek tetejére pár csepp olajat és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen.
Ezt is befedjük 2db réteslappal, tetejét olajjal kenjük meg.
Na, fokozzuk az élvezetet, jön a túrós réteg.
A túrós töltelék felét (!) elsimítjuk a réteslapon, a túró tetejére kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, olajozás.
A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de már a megduzzadt mazsolákkal meghintve.
Betakarjuk a maradék 2 réteslappal, olajozzuk és mehet is a sütõbe!

Ennyi:)
Minimum 1 órát süssük, én kb. másfél órát hagytam. Mikor már szép piros a teteje, kb. 40 perc múlva a fél liter tejfölt keverjük ki egy tojással, kevés cukorral ízesítsük és kenjük a réteslap tetejére, így fejezzük be a sütést, hogy ez a kis finomság rápiruljon!

Juj, írni is laktató volt, nem még enni?!

Jó sütést!




Folytats a blogon ... bakeann.blogspot.com/2014/06/szazretu...

sponsored links

Keres?s