Szoljanka

2014-01-30

sponsored links

Megint elsurrant egy hét. Döbbenet, milyen gyorsan telnek a napok. A kiskorú is betöltötte a 2 és fél évet. Öregszik. De vissza az elejére. Nyakunkon a hétvége, meg egy beígért nyálkás, takony idõ is. Ideje összehozni valami tartalmas, melengetõ levest. Aztán most már jöjjön a tavasz.

A szoljanka tökéletes választás. Ráadásul 8 (esetleg 10 emberre) kb. 3500 ft-ból kihozható, amit eléggé baráti. Ez egy lehetséges verzió, mert persze ebbõl is létezik többféle. Emlékeztek a Tizedes meg a többiek spájzos jelenetére? Amikor az oroszok már ott voltak. Errõl jutott eszembe, hogy ez a leves a mi van a polcon/hûtõben/itthon alapon készül. Igazából a szoljanka név inkább az elkészítés módjára utal. Attól függõen, mi van otthon, változhat a hozzávalók listája.

Kell hozzá egy kis türelem, az el(õ)készítése tovább tart, mint kinyitni egy zacskós levest, de nagyon megéri bíbelõdni vele. Viszont itt csak nagyban lehet gondolkozni, ebbõl képtelenség keveset fõzni, szóval elõ a legnagyobb fazekakkal! ;)

Elõkészítés: vérmérséklettõl függõen 35 -45 perc

Fõzési idõ: bõ 1 óra

Teljes elkészítési idõ: kb. másfél óra

szoljanka_leves



Hozzávalók:

30 dkg füstölt tarja

60 dkg sertéslapocka

20 ? 25 dkg kolbász (lehetõleg házi)

8 ? 10 dkg szalonna

1 kis üveg ropogós csemegeuborka

30 dkg savanyú káposzta

4 szál sárgarépa

15 ? 20 dkg barna csiperkegomba

15 ? 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)

1 fej vöröshagyma + 1 fej lilahagyma

1 doboz paradicsompüré (a nagyobbik aranyfácán tökéletesen megfelel)

3 szelet citrom

2 ek. liszt a sûrítéshez (elhagyható)

1 nagy doboz tejföl (legalább 20%-os)

só, bors

3 ? 4 kk. édes nemes õrölt pirospaprika

5 db babérlevél

1 csokor friss petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)

fél csomag szárított kapor (ha kapunk, akkor 1 csokor friss)

4 gerezd fokhagyma (attól függõen, ki mennyire szereti fokhagymásan)

kapribogyó  és erõs zöldpaprika a tálaláshoz

3 liter víz (vagy ha van, hús -vagy zöldségalaplé)

Elõvettem egy 5 literes fazekat. Feltûrtem a pólóm ujját és nekiláttam. A szalonnát felkockáztam, majd a fazékba tettem és a közepesnél kicsivel erõsebb lángon zsírjára sütöttem. Közben megpucoltam és apróra vágtam a hagymákat. Amikor a szalonna üvegesre sült, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam, majd megdinszteltem.

Amíg a hagyma dinsztelõdött, felkockáztam a húsokat. Megpucoltam a sárgarépát és a fokhagymát, nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a kétféle húst és fehéredésig sütöttem. Közben finomra aprítottam a fokhagymát. Ekkor lehúztam a tûzrõl, megszórtam a piros paprikával, jól elkevertem és felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A lényeg az, hogy éppen ellepje a víz a húst. Kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és a fokhagymával fûszereztem. Visszatettem a tûzre és fedõ alatt félig megfõztem.

Ezalatt felkarikáztam a sárgarépát (4 ? 5 mm vastagra), felszeleteltem a gombát. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam az uborkát, a sárgarépát, a gombát, a zöldborsót és a káposztát (ha sok a leve, nyomkodjuk ki), a kolbászt és a paradicsompürét. Beletettem 3 karika citromot is. Enyhén sóztam csak, mert a füstölt tarja és a kolbász kellõen sós volt. Megszórtam még kevés kaporral és petrezselyemzölddel, egy nagy csipetnyi borssal. Felöntöttem 2 liter vízzel és fedõ alatt készre fõztem, amíg a hús és a zöldségek is megpuhultak.

Zárásként tejföllel lágyítottam, amit 2 ek. liszttel sûrítettem. A liszt elhagyható, és egyébként a tejföl is, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény. Kevés kapribogyóval tálaltam.

Ne felejts el átnézni a Facebook oldalra. És ha már ott jársz, nyomhatsz egy lájkot is. ;)

szoljanka_leves (4)

A lökést és az erõt a pucoláshoz, daraboláshoz a legfrissebb Vidék Íze magazinban található olvasói recept adta.


Innen is szemezgethettek





Páródi pálócleves (féleség).



Multifunkciós csirke ? a vasárnapi ebéd


vorosboros aszalt szilvas diogolyo
Vörösboros aszalt szilvás diógolyók



Megint az angolok. A vanília sodó




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/30/szo...

sponsored links

Keres?s