Szilvás pite

2014-08-04

sponsored links

Tegnap meglátogattuk kedvenc masszõrünket, Zolit és menyasszonyát Bettit. Nagyon kedvesek voltak, ebédre hívtak minket vendégségbe. Természetesen nem akartam üres kézzel érkezni, így már napokkal elõtte kitaláltam, hogy kócos krémest sütök és azt visszük desszertnek.

Az utolsó pillanatban azonban meggondoltam magam, két okból is:
1. A kócos krémes a nagy melegben nem lett volna tökéletes választás, a tejszínhab nem bírta volna ki a szállítást
2. Volt még egy kis szilvám otthon és egyre inkább szilvás sütiben kezdtem gondolkodni, amikor szembe jött velem az interneten Kingus szívecskés szilvás pitéje


Mivel Zolinak és Bettinek nemrég volt az eljegyzése, ezért úgy éreztem, megtaláltam a tökéletes süteményt! Szállítható, egyszerûen elkészíthetõ, szívecskékkel díszített - így tényleg szerelmeseknek szól - szóval valóban a legmegfelelõbb választás. Ráadásul én imádom a linzertésztából készülõ pitéket, ezért bevallom, egy kicsit önzõ módon is döntöttem... :)

Kingus receptjét vettem ugyan alapul, de néhány változtatást eszközöltem rajta. Rögtön az elején láttam, hogy neki alacsonyabb pitesütõ tálja van mint nekem, ezért igyekeztem ennek megfelelõen módosítani a hozzávalókon. Most az én változatomat írom le.


A tölteléket elõzõ este elkészítettem.

Hozzávalók a töltelékhez:
- 80 dkg szilva
- 2 evõkanál szilvalekvár
- 3 evõkanál cukor
- 2 dl víz
- 3 evõkanál búzadara
- 1,5 teáskanál õrölt fahéj

A szilvát megmostam, kimagoztam és mivel jó érett volt már, ezért nem is aprítottam kisebbre, úgy gondoltam, hamar szét fog fõni. Egy lábasba helyeztem, ráöntöttem a vizet, megszórtam cukorral, fahéjjal és melegíteni kezdtem. Közben hozzákevertem a lekvárt is. Amint felforrt, hozzáadtam a búzadarát és folytonos keverés mellett sûrûsödésig fõztem.

Kihûtöttem és éjszakára hûtõbe tettem a krémet.


Másnap már csak a tésztát kellett összeállítanom.

Hozzávalók a tésztához:
- 37 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 3 evõkanál hideg víz
+ kenéshez: 1 teáskanál porcukor, 2 evõkanál tej

A lisztet egy mélyebb tálba öntöttem, belemorzsoltam a vajat, hozzáadtam a cukrot, vaníliás cukrot, vizet és gyorsan összegyúrtam. Két részre osztottam: egy nagyobbra és egy kisebbre, gömböket formáltam belõlük és fél órára hûtõbe tettem mindkettõt.

Ezután a nagyobb gömböt kerek lappá nyújtottam és beleemeltem a pitesütõ formámba. Belenyomkodtam a tésztát, úgy hogy a felsõ széléig ért a formának.

Belesimítottam a szilvás tölteléket és mivel csak a forma kb. háromnegyedéig ért, ezért a tészta széleit ráhajtottam a töltelékre. A kisebbik gömböt is kinyújtottam, ebbõl szív formákat szaggattam ki és a süti tetejére rendeztem kör alakban.

Tej és porcukor keverékével megkentem, majd 180 fokra elõmelegített sütõbe toltam és kb. 25 perc alatt pirosasra sütöttem. Még melegen megszórtam fahéjas porcukorral.


Éppen kihûlt mire Zoliéknál eljutottunk a desszertig. Nagyon finom süti, nem túl édes, így meleg nyári napokon is kitûnõ desszert. Felszeletelve viszont nem igazán mutatós, mert a töltelék elég folyós, lágy, ezért nem egyszerû szeleteket vágni belõle. :) Talán egy kicsit több búzadarával jobban megállna.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/08/szilva...

sponsored links

Keres?s