Szilvalekváros csigák tepertõkrémes kelt tésztából

2014-04-09

sponsored links

Már nagyon régóta vágytam erre a tepertõs szilvalekváros sütire, de itt Olaszországban a tepertõt eleve kipréselik és úgymond chipset csinálnak belõle, amiben szinte semmi zsír nincs, tehát hiába darálnám, krém nem lenne belõle sosem. Meg kellett várnom, míg Magyarországról hozzám ért a jó kis magyar tepertõkrém. A receptet itt találtam, a sikeres hölgy receptjei már külföldön is nagy sikert aratnak. Bevallom, nálunk vagy szilvalekváros buktát vagy tepertõs pogácsát csinál anyukám, a kettõ ötvözésére még sosem gondoltunk. Ma begyúrtam a tésztát, és nem bántam meg. Azonban én szeretem, ha a kisült formák minden oldalukon ropogósak, és sültek, így nem buktát csináltam, amik összeérnek és több oldalukon foszlósak maradnak, hanem megmaradtam a jó öreg csigaformánál, ami nálam bevált már. Az íz a fontos, különben is.

Fenn vagyok a facebookon is: https://www.facebook.com/cheffeleseg?fref=ts


Hozzávalók:
1 csésze tej
1 csomag (7g) szárított élesztõ vagy 1 kocka friss élesztõ
3 és 1/4-ed csésze liszt
frissen õrölt bors bõven
1 evõkanál himalájai só
200 g tepertõkrém
8 evõkanál zsír, ami nekem az oldalasok kisûlt zsírja volt
1 evõkanál rum
3 tojás kissé felverve
1 teáskanál cukor

sütõben sült szilvalekvár anyukámtól

A tésztához a tej 1/4-ét megmelegítjük, beleszórjuk az élesztõt, egy kevés lisztet és 1 teáskanál cukrot, lefedjük folpackkal és hagyjuk felfutni.
Ezalatt a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáaadjuk a sót, a rumaromát, beleõröljük a borsot, összekeverjük, majd a felfutott élesztõs tejet beleöntjük, elkezdjük összedolgozni. Felmelegítjük a maradék tejet, és a tésztához adagoljuk. Belekanalazzuk a tepertõkrémet és a zsírt is, majd a kissé felvert tojásokat is.
Nagyon lágy tészta lesz belõle, ami elválik a tál falától.
Letakarjuk folpackkal és a duplájára kelesztjük. 
Ha ez megvan, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és megkenjük a sûrû szilvalekvárral, majd feltekerjük és 4 centis szeletekre vágjuk, amiket aztán úgy, ahogy vannak, a sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ismét megkelesztjük. Miután elkezdenek nõni, mehetnek is a hideg sütõbe, sõt, még jobb, ha a második kelesztést már a hideg sütõben hajtjuk végre. Begyújtjuk a légkeveréses sütõt 175 fokra, az órát pedig 40 percre állítjuk. Nálam pont elég volt ez az idõ, hogy megsüljenek, de ez persze sütõtõl függ, ajánlatos ellenõrizni a kreációkat.
Lustaságomból adódóan én tojással sem kentem meg õket, hogy ezzel fényessé és ragyogóssá tegyem a csigákat, és mondhatom, nem ártott nekik.
:)





Bejön, nagyon szuper párosítás!

Idõközben elkészültek bukta formában is, és a tésztán is változtattam, mégpedig minden mennyiséget lecsökkentettem a felére, kivétel a tepertõkrém adagját, viszont kihagytam belõle a zsírt, így sokkal jobban érezni a krémet. Nagyon szellõs és nagyon kapós féle sütike ez!


 



Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/04/szil...

sponsored links

Keres?s