Szilvabefõtt tartósítószer nélkül

2014-08-12

sponsored links

Most biztosan sokan megcsóválják majd a fejüket, de az az igazság, hogy mi az én drága feleségemmel nem szeretjük a szilvát. Vagyis, hogy pontosak legyünk, szeretjük, de csak nyersen, vagy szilvás gombóc formájában. De nem szeretjük befõttnek, és végképp nem szeretjük lekvárnak. Ezért mi ezekbõl nem is nagyon készítünk. Azonban, mint említettem az elõbb, a szilvás gombócot bizony szeretjük. nem is kicsit, ezért aztán csak eltettünk néhány üveg szilvabefõttet az idén, hogy biztosítsuk majd a tölteléket a téli gombócokhoz...



Azonban ha tehetjük, a szilvát vagy mi magunk szedjük, vagy vegyük egyenesen termelõktõl, vagy akárhonnan, csak ne a multiktól, mert azoknál vagy rohadtat kapunk, vagy olyat, amelyik még teljesen éretlen. A befõtthöz pedig ezek egyike sem jó. Ahhoz szép érett, egészséges szilvák kellenek, hiszen a végeredmény minõségét erõsen befolyásolja az alapanyag minõsége.

Hozzávalók a szilvabefõtthöz:
- 2 kg szilva
- 40 dkg kristálycukor
- 1 liter csapvíz
- fahéj (opcionális)
- nátrium-benzoát (opcionális)

Szilvabefõtt elkészítése:
Befõzésrõl lévén szó, az egész a felhasználni kívánt üvegek és lapkák mosószerrel történõ alapos elmosásával kezdõdik. Az üvegeket elmosás után alaposan öblítsük ki, majd egy tiszta konyharuhára téve várjuk meg, amíg magától megszárad (nem törölgetünk!). Amíg az üvegek száradnak, lássunk hozzá a szilva megtisztításához. Mi kimagoztuk a szilvát, így felezett szilvából lett az idei befõtt. Nem lett volna muszáj kimagozni, eltehettük volna egészben is, de nekünk így jobban tetszett, és így egy üvegbe is több fért.

Amint megvagyunk a szilva kimagozásával, és persze az összes szárdarabkát is eltávolítottuk, odatehetjük a szirupot forrni. Ehhez az 1 liter víz / 40 dkg kristálycukor pont megfelelõ arány. Tegyük oda forrni. Ha fûszerezni szeretnénk, akkor adhatunk a léhez 2-3 darabka fahéjat is. Mi ezúttal nem fûszereztük. Amíg a lé felforr, kezdjük el az üvegeket jó szorosan megtölteni szilvával. Mire ezzel végzünk, fel fog forrni a szirup is.

Ha felforrt, akkor szedjük a szilvákra úgy, hogy a szirup színültig töltse az üvegeket, majd azonnal zárjuk le egy lapkával, tekerjük újságpapapírba, és máris mehet a száraz dunsztba a takarók közé, ahol legalább 24 óráig hagyjuk pihenni. Ezt mindaddig csináljuk, amíg el nem fogy a szilva. Ha készen van, akkor várhatunk a száraz dunsztolás eredményére.

24 óra elteltével szedjük ki az üvegeket a száraz dunsztból. Ha mindent jól csináltunk, akkor szépen be vannak horpadva a lapkák, amik azt jelzik, hogy kialakult az üvegben a vákuum. Egy kis külsõ tisztítás után mehetnek is a kamrába, hogy ott várják be a telet. Ha véletlenül olyan üveget találtunk, amelyik nincsen behorpadva, azt nyissuk fel, tegyünk rá másik lapkát, forraljuk fel, majd zárjuk le, és mehet újabb egy napra a száraz dunsztba.

Megjegyzés az opcionális tartósítószerhez: Akinek nincs ideje/kedve/lehetõsége a száraz dunszttal járó macerákhoz, az használhat tartósítószert is. Ebben az esetben tegyünk minden üvegbe még a felöntõlé hozzáadása elõtt egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd úgy folytassuk. Miután az üveget lezártuk, hagyjuk kihûlni és mehet a kamrába. Bár ez a megoldás gyorsabb és egyszerûbb, mi mégis a másikat (tartósítószermentes) javasoljuk, mert az jár kevesebb mesterséges anyag felhasználásával...

Mindenkinek kellemes szilvabefõzést kívánunk. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/08/szilv...

sponsored links

Keres?s