Szicíliai narancsos vagy mandarinos süti és torta

2014-01-06

sponsored links

Már az elején kiemelném, hogy nem muffin, csak annak látszik!
Nem minden hónapban szántam rá magam, hogy megvegyek egy drága külföldi gasztromagazint, de ez a szám tele volt számomra jó receptekkel, és nagyon szép ételfotókkal. Az egyik fejezetet az olasz konyha édes remekeinek szentelték, és köztük volt egy fénykép, lényegében egy muffinnak látszó sütivel. Egy kicsit morcos voltam, hogy nem elég, hogy ismét betesznek egy, már millió helyen publikált tiramisut, de még egy muffint is!!?? Jó, hogy díszítik, meg leöntik valami maszattal, de akkor is, jöhetne inkább valami eredetibb olasz dolci. Sértõdésemben csak jóval ? hetekkel – késõbb olvastam el a receptet a ?gyártási folyamattal? együtt, és hát koppanás volt, mert ezt az eljárást még sose hallottam ez elõtt. És tényleg igazán eredeti, igazán más, és 2011 õsze óta (ekkor vettem a magazint) most elõször próbáltam ki, és egy különlegesen finom, könnyed, szaftos sütemény került ki a sütõmbõl. Egyik ok, amiért csak most próbáltam, hogy ezt kezeletlen héjú gyümölcsbõl jó csinálni, és elõzõ évben errõl lemaradtam. Liszt helyett mandulával készül, és a tésztát fõzött narancspép teszi egyedivé, melyet még meg kell bolondítani egy kis sziruppal is.  Ez a túlzott mandulás dolog, pláne sziruppal átitatva a közel-keleti sütemények jellemzõje. Mivel Szicília az elsõ évezred környékén igen sokáig arab fennhatóság alatt állt, illetve ennek végével az arab lakosság nem távozott azonnal, azt gyanítjuk, a sütemény gyökerei ebbõl az idõszakból eredhetnek. De persze lehet, hogy tévedünk.  Ami viszont egyértelmû olasz hatás, hogy a tésztát ricotta túróval dúsítják.

Kezeletlen citrusok

Elsõ alkalommal mini tortákat csináltam, másodszorra pedig szilveszterre klasszikus tortaformában. A két verzióhoz más arányokat használtam, és a tortát már fûszereztem, így mindkettõt leírom. A minitortákat csak megöntöztem a narancssziruppal, pontosabban a sütemény mellé kínáltam, de a tortába az elõírás szerint ?beleöntöttem? a szirupot. Mindkét verzió remek, de utólag a ?beleöntõs? verzióra szavazok. Bár hozzáteszem, ha valaki ezt le akarja csípni, teheti, hisz e nélkül is finom. A mini tortákat kipróbáltam naranccsal és mandarinnal is. A mandarinos változatot nem is szerettem volna sziruppal dúsítani, mert kíváncsi voltam mennyire érzõdik a sütemények ízén a két gyümölcs közti különbség. Érzõdött. A torta verzióba a biztonság kedvéért tettem egy kis lisztet, ami akár el is hagyható, így egy gluténmentes édességünk lesz. A mascarponés hab nem szerepel az eredeti receptben, ezt én költöttem hozzá, és senki nem bánta meg ezt a tettet. Ha ezt elhagyjuk, akkor még a laktózérzékenyek is örömmel falatozhatnak. A sütiket pedig egy kis pirított mandulával díszítettem.

kezeletlen nari

Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: 1 óra fõzés, 20-25 perc, torta esetében kb. 45 perc összeállítás, 25 perc sütés
Mennyiség: kb. 10 muffin méretû süti, illetve egy 20 vagy 23 centis torta

 Hozzávalók a süteményhez:

  • 1 db nagyobb kezeletlen héjú narancs (vagy 3db kezeletlen héjú mandarin)
  • 3 tojás (M-es méretût használtam)
  • 140-150g kristálycukor
  • 120g darált mandula*
  • ? teáskanál sütõpor
  • 60g ricotta túró

 Hozzávalók a sziruphoz:

  • 2 narancs leve
  • Kb. 2 evõkanál cukor
  • 1 rúd fahéj félbetörve
  • 2 kardamom magja
  • 2 szegfûszeg
  • 1 evõkanál sherry, rum, vagy egyéb alkohol (elhagyható)

1. lépés
A narancsot (vagy mandarinokat) mossuk meg, tegyük fazékba, forrásban lévõ vízzel öntsük le (vagy forraljuk fel a vizet a gyümölccsel együtt) és gyöngyöztetve fõzzük kb. egy órát. (Ha csak mandarint csinálunk, szerintem elég 40 perc.) Ha készen van a fõtt gyümölcs, öntsük le róla a vizet, vágjuk félbe és hûtsük ki. (Ki is tehetjük az erkélyre vagy ablakba.) Miután kihûlt, vágjuk kisebb darabokra, és nézzük át van e benne mag. Ha nincs, vagy mindet kiszedtük akkor késes élû robotgépbe pürésítsük.

 2. lépés
A tojásokat és a cukrot egy robotgéppel verjük habos, halványsárga állagúra (kb. 6-8perc).  Ezt követõen öntsük bele a darált mandulát, sütõport, vegyítsük el, majd késõbb adjuk hozzá a ricottát, szintén vegyítsük el, és a végén a narancspépet. Az egészet keverjük el géppel.

3. lépés
Öntsük kis muffin formákba**, és 180 fokon 20-25 percig süssük. (Tûpróbával ellenõrizzük.)

 4. lépés ? a fûszeres narancs szirup***
A narancs levét facsarjuk ki, öntsük egy kis lábosba, és tegyük bele a cukrot és a fûszereket. Fõzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ezt követõen közepes lángon további kb. 5-10 percet, míg sûrûbb állaga nem lesz. Ha használunk alkoholt, akkor a fõzési folyamat vége felé adjuk hozzá. Ha ez készen van, vegyük ki a fûszereket és kis lyukú szûrõn préseljük át.

kezeletlen citrus

 Hozzávalók a tortához:

  • 2 db nagyobb kezeletlen héjú narancs (vagy 6db kezeletlen héjú mandarin)
  • 6 tojás (M-es méretût használtam)
  • 170g kristálycukor
  • 170g darált mandula*
  • 2 evõkanál liszt
  • 1 kiskanál fahéj
  • Másfél teáskanál sütõpor
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 1 kupaknyi narancsvirágvíz
  • 120g ricotta túró

Hozzávalók a krémhez:

  • 200ml tejszínhab
  • 3 evõkanál cukor
  • 250g mascarpone
  • Másfél evõkanál sherry vagy rum

 1. lépés
A narancsot (vagy mandarinokat) mossuk meg, tegyük fazékba, forrásban lévõ vízzel öntsük le (vagy forraljuk fel a vizet a gyümölccsel együtt) és gyöngyöztetve fõzzük kb. egy órát. (Ha csak mandarint csinálunk, szerintem elég 40 perc.) Ha készen van a fõtt gyümölcs, öntsük le róla a vizet, vágjuk félbe és hûtsük ki. (Ki is tehetjük az erkélyre vagy ablakba.) Miután kihûlt, vágjuk kisebb darabokra, és nézzük át van e benne mag. Ha nincs, vagy mindet kiszedtük akkor késes élû robotgépbe pürésítsük.

 2. lépés
Keverjük össze a darált mandulát a liszttel, fahéjjal és sütõporral.

 3. lépés
A tojásokat és a cukrot egy robotgéppel verjük habos, halványsárga állagúra (kb. 10 perc).  Ezt követõen öntsük bele a 2. pontban elõállított fûszeres darált mandulát, vegyítsük el, majd késõbb adjuk hozzá vaníliát, a narancsvirág vizet, a ricottát, szintén vegyítsük el, és a végén a narancspépet. Az egészet keverjük el géppel.

 4. lépés
Öntsük kivajazott, kilisztezett 20-23 centis tortaformába és kb. 45 percig süssük 180 fokon. (Tûpróbával ellenõrizzük.)

 5. lépés
Ha kész a torta és még meleg, villával szúrjunk bele viszonylag sûrûn lyukakat és öntsük bele az elõzõ pont 4. lépésében *** elkészített narancsszirup felét, vagy egy kicsit többet, és így hagyjuk kihûlni. A maradék szirupot kínálhatjuk a süti mellé.

 6. lépés
A tejszínt verjük habosra a cukorral és a végén keverjük hozzá a mascarponét, majd a sherryt. A kihûlt torta tetejére kanalazzuk, vagy ha nagyon szépet szeretnénk, habzsákba tesszük és mintákat nyomunk a torta tetejére. (Én ezt a módszert választottam, és a kész krém az akció elõtt 20 -30 percet pihent a hûtõben, e közben megdermedt egy kicsit.)

kezeletlen citrus

kezeletlen nari

 Megjegyzések:

  • *A mandulát egészben vettem és én daráltam le hozzá. Hámozottat használtam.  Azt sajnos nem tudom, hogy a több helyen kapható elõre darált, hámozatlan mandulával milyen a süti, de a házilag darált, hámozott mandula tuti befutó.
  • A narancsos minitortáknál kipróbáltam, hogy csoki darabokat aprítok a sütibe. Finom lett, de a csoki nagyon elnyomott minden más ízt, így nem ajánlom, vagy ha mégis meg akarjuk próbálni, akkor kevés fekete csokit szeleteljünk bele. Teljes adaghoz viszonyítva maximum 50g-ot.
  • ** Én szilikonos formát használtam, és mivel a sütik könnyen törnek, a leghatékonyabb és legcsinosabb megoldás az volt, ha megfordítottam a formát majd leemeltem a sütikrõl. A kipiszkálós módszerrel néhányan eltörtek, vagy megtörtek. Ha nem szilikonos a formánk vajazzuk, lisztezzük mielõbb beleöntenénk a nyers tésztát.
  • *** Végig narancs szirupot írtam mindenhol. Az is finom, ha a mandarinos sütihez ezt kínáljuk, vagy ezzel dúsítjuk a tésztát. Ugyanakkor a szirupot a narancs helyett kb. 6 mandarinból is megcsinálhatjuk, bár én ez esetben a kardamomot talán kihagynám.
  • Én ezt csak kezeletlen héjú gyümölcsbõl készítettem, de ha ilyet nem kapunk akkor jól tisztítsuk meg a citrusokat: Forró vízzel mossuk le, tiszta, zöldségekhez használt kefével sikáljuk meg, megint mossuk meg, és töröljük szárazra egy konyharuhával. A gyümölcsöt kb. egy óráig kell fõzni, így fél óránál cseréljünk vizet, azaz a narancsokat vegyük ki, öntsük le róla a fõzõvizet, mossuk le, majd egy újabb adag forrásban lévõ vizet tegyünk a citrussal együtt a lábosba és még kb. fél órát fõzzük. Hallottam olyan módszert is, hogy mosogatószerrel, mossák meg a gyümölcsöt. Ha valaki ezt válassza, tényleg nagyon mossa meg forró vízzel a mosószerezés után.
  • A  minitortás receptet teljes egészében, és az ebbõl következõ a torta ötletét a 2011 szeptemberi Delicious magazin adta.

kezeletlen citrusok


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/01/06/...

sponsored links

Keres?s