Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

2014-08-12

sponsored links

Párom kitalálta, hogy süssek lepénykenyeret a lecsó mellé, mert valamelyik tv csatornán látott ilyet és nagyon megtetszett neki, igaz ott nem lecsóhoz készült, hanem valamilyen húsos étel mellé. Nagyjából elmondta, hogy mire gondol, én pedig elkészítettem, ahogy én gondoltam.

Nagyon jó ötletnek bizonyult, ugyanis, annyira jól sikerült, hogy napok óta csak ezt kérik a megszokott kenyér helyett. Felváltva készítem hol üresen, hol pedig szezámmal a tetején és fokhagymás vajjal kenve.



Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalSzezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

Hozzávalók:

1 evõkanál napraforgó olaj

2 dl savó, vagy langyos víz egy kanál tejföllel keverve

1 teáskanál só

1 teáskanál cukor

5 dkg világos rozsliszt

10 dkg rétesliszt

15 dkg sima liszt

3 g szárazélesztõ vagy 1 dkg friss

a tetejére:

2 dkg vaj

1 gerezd fokhagyma

2 evõkanál szezámmag

Elkészítés:

A kenyérsütõgép üstjébe a következõ sorrendben behelyeztem a hozzávalókat: az olajat, savót, sót, cukrot, liszteket és a tetejére pedig az élesztõt és dagasztó programon összedolgoztattam a tésztát.

Ha nincs kenyérsütõgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztõt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielõtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.



Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalSzezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

Közben a sütõt elõmelegítjük 220 fokra.

A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütõpapírral bélelt tepsire. Konyharuhával letakarva ismét pihentetjük körülbelül 20 percig.

Miután pihent, a tetejére egy gerezd fokhagymát megtisztítva, finom reszelõn lereszelünk és hozzákeverjük a langyos, olvasztott vajhoz és ezzel lekenjük a tészta tetejét.

Betesszük az elõmelegített sütõbe és 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük, majd miután kivettük a sütõbõl rácsra téve hagyjuk hûlni.



Szezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjalSzezámos lepénykenyér, fokhagymás vajjal

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin?




Még több finomság:




Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal
Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjal


Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell töltve, friss salátával
Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell, tejszínes trombitagombával, cukkínivel töltve, friss salátával


Túrós lepény kapros-zöldséges tonhalraguval
Túrós lepény, kapros-zöldséges tonhalraguval


Friss saláta Camemberttel, pirított szezámmaggal, fügés balzsamecettel
Friss saláta Camembert-el, pirított szezámmaggal, fügés balzsamecettel


Sajtos-szezámos karfiol "roppancs"
Sajtos-szezámos karfiol ?roppancs?




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/08/12/...

sponsored links

Keres?s