Szezon gombócok (barackos és szilvás)
sponsored links
Szezonja van! Akár barackosan, akár szilvásan szeretitek, készítsétek, mennyei!
Sárgabarackos gombóc
Szilva vs. sárgabarack
Nálatok melyik a nyerõ? A klasszikus szilvás vagy a picit talán újabb keletû barackos? Nálunk a szilvás megy jobban, ámbár én csak nemrég szerettem meg. Most viszont vettünk jó sok sárgabarackot és gondoltam gömbölygetek apának pár barackosat. Örült is neki. :3
Olykor le is szoktam fagyasztani, talán ezért nem szoktam a tésztájába tojást gyúrni. Semmivel nem lesz így rosszabb.
A mérettõl függõen egy kiló burgonyából kb. 20-30 gombóc jön ki.
Alaptészta:
1 kg burgonya
25-30 dkg liszt (plusz nyújtáshoz)
1 ek puha vaj
csipet só
1 tojást tehetünk bele, én nem szoktam
Töltelék:
apróbb sárgabarackok
apróbb szilvák
kristálycukor
fahéj
Morzsa:
2 ek vaj
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
Szilvás gombóc
A burgonyákat héjastul megfõzzük, ha puha még melegen megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük.
Kihûtjük. Ha szét tudjuk teríteni egy tálcán, gyorsabban kihûl.
Ezalatt egy magasabb falú serpenyõben megolvasztjuk a 2 ek vajat, lekeverjük benne a zsemlemorzsát és megpirítjuk ? folyamatosan kevergetve.
A barackokat, szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd mindegyik félre teszünk 1/2-1 mokkáskanálnyi cukrot és ízlés szerinti fahéjat.
Ha kihûlt a krumpli, belegyúrjuk a vajat, sót és ha használunk, akkor a tojást is.
Beleszórjuk a liszt 90%-át, összegyúrjuk, majd igény szerint gyúrunk még hozzá addig, míg össze nem áll a tészta.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kevesebb, mint 1 cm-esre.
Nekem erre külön ügyelnem kellene, mert az én drága párom nagyon kevés tésztával szereti, viszont ha nagyon vékony a tészta, könnyen kiszakad fõzés közben.
Kb. 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk és mindegyik közepére teszünk egy fél barackot vagy szilvát.
Összecsípjük a négy csücskét, majd összenyomkodjuk a tésztát, ne maradjon lyuk rajta. Aztán kissé kigömbölygetjük õket a tenyereinkkel.
Vizet forralunk egy nagy csipet sóval, ha lobog, beledobálunk 5-6 gombócot.
Amint feljönnek a víz tetejére, megfõttnek tekinthetjük õket. Átszedjük szûrõkanállal a morzsába, meghempergetjük és tálba tesszük õket.
Porcukorral meghintve tálaljuk. (Kivéve ha nem szeretjük a porcukrot rajta.)
Anno készítettem ilyet is:
SZILVÁSGOMBÓC PITE
Ebbõl a tésztából készíthetünk krumpligombócot is, mondjuk vadas, vagy hamis vadas mellé köretnek:
?VADAS? KRUMPLIGOMBÓCCAL
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Sárgabarackos gombóc
Szilva vs. sárgabarack
Nálatok melyik a nyerõ? A klasszikus szilvás vagy a picit talán újabb keletû barackos? Nálunk a szilvás megy jobban, ámbár én csak nemrég szerettem meg. Most viszont vettünk jó sok sárgabarackot és gondoltam gömbölygetek apának pár barackosat. Örült is neki. :3
Olykor le is szoktam fagyasztani, talán ezért nem szoktam a tésztájába tojást gyúrni. Semmivel nem lesz így rosszabb.
A mérettõl függõen egy kiló burgonyából kb. 20-30 gombóc jön ki.
Alaptészta:
1 kg burgonya
25-30 dkg liszt (plusz nyújtáshoz)
1 ek puha vaj
csipet só
1 tojást tehetünk bele, én nem szoktam
Töltelék:
apróbb sárgabarackok
apróbb szilvák
kristálycukor
fahéj
Morzsa:
2 ek vaj
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
Szilvás gombóc
A burgonyákat héjastul megfõzzük, ha puha még melegen megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük.
Kihûtjük. Ha szét tudjuk teríteni egy tálcán, gyorsabban kihûl.
Ezalatt egy magasabb falú serpenyõben megolvasztjuk a 2 ek vajat, lekeverjük benne a zsemlemorzsát és megpirítjuk ? folyamatosan kevergetve.
A barackokat, szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd mindegyik félre teszünk 1/2-1 mokkáskanálnyi cukrot és ízlés szerinti fahéjat.
Ha kihûlt a krumpli, belegyúrjuk a vajat, sót és ha használunk, akkor a tojást is.
Beleszórjuk a liszt 90%-át, összegyúrjuk, majd igény szerint gyúrunk még hozzá addig, míg össze nem áll a tészta.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kevesebb, mint 1 cm-esre.
Nekem erre külön ügyelnem kellene, mert az én drága párom nagyon kevés tésztával szereti, viszont ha nagyon vékony a tészta, könnyen kiszakad fõzés közben.
Kb. 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk és mindegyik közepére teszünk egy fél barackot vagy szilvát.
Összecsípjük a négy csücskét, majd összenyomkodjuk a tésztát, ne maradjon lyuk rajta. Aztán kissé kigömbölygetjük õket a tenyereinkkel.
Vizet forralunk egy nagy csipet sóval, ha lobog, beledobálunk 5-6 gombócot.
Amint feljönnek a víz tetejére, megfõttnek tekinthetjük õket. Átszedjük szûrõkanállal a morzsába, meghempergetjük és tálba tesszük õket.
Porcukorral meghintve tálaljuk. (Kivéve ha nem szeretjük a porcukrot rajta.)
Anno készítettem ilyet is:
SZILVÁSGOMBÓC PITE
Ebbõl a tésztából készíthetünk krumpligombócot is, mondjuk vadas, vagy hamis vadas mellé köretnek:
?VADAS? KRUMPLIGOMBÓCCAL
Csatlakozz hozzám a Facebookon is!