Szezon gombócok (barackos és szilvás)

2014-07-21

sponsored links

Szezonja van! Akár barackosan, akár szilvásan szeretitek, készítsétek, mennyei!

Sárgabarackos gombócSárgabarackos gombóc



IMG_0412Szilva vs. sárgabarack

Nálatok melyik a nyerõ? A klasszikus szilvás vagy a picit talán újabb keletû barackos? Nálunk a szilvás megy jobban, ámbár én csak nemrég szerettem meg. Most viszont vettünk jó sok sárgabarackot és gondoltam gömbölygetek apának pár barackosat. Örült is neki. :3

Olykor le is szoktam fagyasztani, talán ezért nem szoktam a tésztájába tojást gyúrni. Semmivel nem lesz így rosszabb. ;)

A mérettõl függõen egy kiló burgonyából kb. 20-30 gombóc jön ki.

Alaptészta:

1 kg burgonya
25-30 dkg liszt (plusz nyújtáshoz)
1 ek puha vaj
csipet só

1 tojást tehetünk bele, én nem szoktam

Töltelék:

apróbb sárgabarackok

apróbb szilvák

kristálycukor

fahéj

Morzsa:

2 ek vaj

kb. 20 dkg zsemlemorzsa


SzilvásgombócSzilvás gombóc


A burgonyákat héjastul megfõzzük, ha puha még melegen megpucoljuk és krumplinyomóval áttörjük.
Kihûtjük. Ha szét tudjuk teríteni egy tálcán, gyorsabban kihûl.

Ezalatt egy magasabb falú serpenyõben megolvasztjuk a 2 ek vajat, lekeverjük benne a zsemlemorzsát és megpirítjuk ? folyamatosan kevergetve.
A barackokat, szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd mindegyik félre teszünk 1/2-1 mokkáskanálnyi cukrot és ízlés szerinti fahéjat.

IMG_0413
Ha kihûlt a krumpli, belegyúrjuk a vajat, sót és ha használunk, akkor a tojást is.
Beleszórjuk a liszt 90%-át, összegyúrjuk, majd igény szerint gyúrunk még hozzá addig, míg össze nem áll a tészta.

IMG_0414

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kevesebb, mint 1 cm-esre.

IMG_0415
Nekem erre külön ügyelnem kellene, mert az én drága párom nagyon kevés tésztával szereti, viszont ha nagyon vékony a tészta, könnyen kiszakad fõzés közben.

Kb. 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk és mindegyik közepére teszünk egy fél barackot vagy szilvát.

IMG_0416

Összecsípjük a négy csücskét, majd összenyomkodjuk a tésztát, ne maradjon lyuk rajta. Aztán kissé kigömbölygetjük õket a tenyereinkkel.
Vizet forralunk egy nagy csipet sóval, ha lobog, beledobálunk 5-6 gombócot.

Amint feljönnek a víz tetejére, megfõttnek tekinthetjük õket. Átszedjük szûrõkanállal a morzsába, meghempergetjük és tálba tesszük õket.

Porcukorral meghintve tálaljuk. (Kivéve ha nem szeretjük a porcukrot rajta.)

IMG_0418


IMG_0424

Anno készítettem ilyet is:
SZILVÁSGOMBÓC PITE

Ebbõl a tésztából készíthetünk krumpligombócot is, mondjuk vadas, vagy hamis vadas mellé köretnek:
?VADAS? KRUMPLIGOMBÓCCAL

Csatlakozz hozzám a Facebookon is! :)
ddddd


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/07/21...

sponsored links

Keres?s