Szereted a török csemegét?

2014-01-31

sponsored links

 Auguszt_Édes Sári 004.JPG

 

 

 

Elõször is tisztázzuk, ki mit tekint annak: leggyakrabban a lokumot nevezik így, amit köznyelven akár zselécukornak is hívhatnánk. A második asszociáció a törökméz, mely (nekem legalábbis) a régmúlt május elsejéket idézi: a reggeli virslitõl a vattacukron, három kör ringlispílen és a kakasos nyalókán át vezetett hozzá az út, aminek egyenes következménye volt a gyors távozás a vurstliból. Egyrészt azért, mert úgy ragadtunk tõle, hogy az utcai csapnál nem lehetett bennünket rendesen megmosdatni, másrészt mert rendszerint hánytunk is.

 

Azóta persze megismertük a baklavát, ami csak megerõsítette hitünket abban, hogy török édesség csak émelyítõen édes dolog lehet. Én is nagyjából egy hete kezdtem átformálni magamban ezt a nézetet, mert törzscukrászdámban, a Fény utcai Augusztnál  Auguszt Ibolya megkóstoltatott velem két desszertet, ami szezonálisan (még kb. egy hétig) szerepel a cukrászda kínálatában. Ibolyáról tudni kell, hogy a közel-keleti kultúra és gasztronómia szerelmese, és idõrõl idõre elõáll hasonló újításokkal, amit a férje jól ismert kedves mosolyával szokott nyugtázni. Ibolya hatására a héten az estéimet egy török cukrászatról íródott könyvvel múlatom, amit csak internetes rendelés útján lehet beszerezni:

 

 Auguszt_Édes Sári 007.JPG

 

 

Az aktuális újítás a gullac tarifi, és egy szirupos birsalmakompót kaymakkal. A desszertek cukortartalmáról nem nyilatkozom (bár a megszokott, émelyítõen édes kategóriától nagyon messze vannak), viszont tagadhatatlanul gluténmentesek: a gullac alapja egy ostyaszerû, kukoricakeményítõbõl és vízbõl készült tészta, melyet forralt, cukrozott, rózsavizes tejbe áztatnak, miután dióval vagy pisztáciával rétegezve egy edénybe teszik, legalább egy éjszakára. Kockákra vágva, gránátalmával, cukrozott cseresznyével tálalják.

 

  • Auguszt_Édes Sári 002.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 001.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 003.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 004.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 005.JPG

 

 

 

 

Egy videót is találtam a készítésérõl, nézzétek meg:

 

 http://www.izlesene.com/video/gullac-tarifi/6997405

 

 

A birsalmakompótot nem kell bemutatni, ez annyiban különbözik a megszokottól, hogy sûrû szirupban fõzik, majd pácolják, így a végeredmény állaga valójában a birsalmasajtra emlékeztet, viszont nem olyan édes. A kaymak tulajdonképpen a zsíros házi tejszín föle: olyan sûrû, mint a tejföl, de az íze selymes, inkább a mascarponéra hasonlít (használják a savanyított változatát is). Én egy hete a függõséggel küzdök, mert ha a közelben járok, nem tudok nem bemenni ? mert addig kell enni, amíg van Ibolyának birsalmája, ugye?

 

 

  • Auguszt_Édes Sári 008.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 010.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 009.JPG
  • Auguszt_Édes Sári 006.JPG

 

 

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom, és zárásképpen egy fotó a könyvbõl azoknak, akik úgy gondolják, nem ettek még török édességet:

 

 

 

 kakasos 001.JPG

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2014/01/31/sz...

sponsored links

Keres?s