Szerelmeslevél

2014-02-08

sponsored links


Leheletvékony borítékba rejtett mesés üzenet, mindez süteményben megfogalmazva? Nem csalás, nem ámítás, ilyen bizony létezik, méghozzá nem is a legújabb kor szülötte, évszázados, vagy tán régebbi recept rejti mindezt.

Hozzávalók kb. 32-35 darabhoz:
A tésztához:

30 dkg süteményliszt
20 dkg hideg vaj
5 db közepes méretû tojás sárgája
A töltelékhez:
1 db közepes méretû egész tojás
5 db tojásfehérje
30 dkg finomra õrölt dióbél
25 dkg porcukor
1 db kezeletlen citrom héja finomra reszelve
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
A tetejére: 
vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, nagylyukú reszelõn belereszelem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsolom, majd az 5 tojás sárgájával tésztává gyúrom. A tésztából nagyjából 1? cm átmérõjû szabályos gömböket formázok. A kis tésztagolyókat tálcára rakosgatom, frissen tartó fóliával lefedve 2-3 órára (de akár egy éjszakára) beteszem a hûtõszekrénybe.
A várakozási idõ vége felé a tojások fehérjét a sóval elektromos habverõvel verni kezdem, majd amikor már látszik, hogy szilárdul, apránként hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot. Fényesen sima habbá verem, mikor már fényes és kemény, hozzákeverem az egész tojást. Óvatosan beleforgatom a citrom reszelt héját és a darált diót.
A hûtõszekrénybõl mindig csak egy tésztagolyóbist veszek elõ, amíg a többire sor nem kerül, jobb, ha a frizsiderben várakoznak!
2 nagyobb tepsit sütõpapírral borítok. A sütõt 175 fokra elõmelegítem.
Egy szilikonlapra helyezem a tésztagolyót, és olyan vékony lappá nyújtom, hogy át lehessen látni rajta. Szilikonlap híján két fólialap között érdemes dolgozni vele. Ha ezzel megvagyok, egy bõ teáskanálnyi tölteléket biggyesztek a közepére, aztán elõbb a két hosszanti, majd a két keskenyebb végét is ráhajtom. Gyakorlatilag beborítékolom a diókrémet. A kész, töltött levelet tepsire helyezem. Minden golyóbissal pontosan ugyanígy járok el.
A tepsiket az elõmelegített sütõben nagyjából 15-18 perc alatt világosra sütöm. Még forrón nagyvonalúan meghintem vaníliával kevert porcukorral. Nehéz ugyan megállni, hogy az ember azon melegében ne kóstolja meg, de mindenképp érdemes megvárni, amíg kihûl!
Ha maradna belõle, remekül tárolható jól záródó dobozban.
Igazi békebeli ízek elevenednek meg ebben a mesés, titokzatos süteményben, amihez csak egy csésze hiányzik, hogy tökéletes legyen a romantikus múltidézõ hangulat!




                                                                                                                                         forrás: itt 

Folytats a blogon ... webfozom.blogspot.com/2014/02/szerelm...

sponsored links

Keres?s