Szendvicsek halakkal, garnélával

2014-02-17

sponsored links

Két viszonylag gyorsan elkészíthetõ halas szendvics receptjét és egy garnélaburger fotót hoztam ma a Katucikonyha által kiírt Szendvicsek és burgerek körül forgó 61. VKF! játékra ? ha egy kicsit késve még beférek a listába?

2011_10_28_rani_8671 copy

Szendvics Nr1 ? füstölt pisztránggal és fokhagymás sült garnélával

Hozzávalók 4 nagy szendvicshez: 2 kisebb bagett, 200 ml zsíros tejföl, 1/2 citrom frissen facsart leve, 200 g melegen füstölt pisztráng filé, 100 g ecetes sült paprika, 1 kis fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 9 db éti ostorgarnéla, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt feketebors, 8 db zöld saláta levél (pl. lollo)

2011_10_28_rani_8679 copy

A lilahagymát megpucoljuk, és vékonyan felszeleteljük. A garnélákat megtisztítjuk fejüket eltávolítjuk, páncéljukat lefejtjük, és a farokrészben végigfutó bélcsatornát eltávolítjuk. A rákhúst sóval és frissen õrölt feketeborssal fûszerezzük. A tejfölt a citromlével valamint egy kevés sóval és borssal kikeverjük. A paprikákat 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, és papírvékonyan felszeleteljük. A pisztráng filét kisebb darabokra tépkedjük. A bagetteket keresztben kettévágjuk.

Egy serpenyõben olajat hevítünk, belehelyezzük a fokhagymaszeleteket és a garnélafarkakat. A rákok nagyságától függõen, 1-2 percig pirítjuk - félidõben megfordítva õket.

Közben a citromos tejfölt a bagett alsó felére csorgatjuk, ráhelyezzük a füstölt pisztráng darabkákat, a garnélákat, a paprika csíkokat, a lila hagyma szeleteket, és meglocsoljuk néhány csepp, a serpenyõben maradt fokhagymás olajjal. Az egészet a saláta levelekkel, majd a bagett felsõ felével befedjük, és azonnal tálaljuk.

Szendvics Nr2- lazackrémmel és gyömbéres-narancsos sült garnélával

Hozzávalók 4 nagy szendvicshez: 2 kisebb bagett, 100 g krémsajt (pl. Philadelphia), egy kis csokor friss kapor, néhány csepp citromlé, 1 kk. mustár, 100 g lazac filé vékony szeletekre vágva, só, frissen õrölt feketebors,  egy 1,5 cm-es gyömbérgyökér, 1/2 narancs, 9 db éti ostorgarnéla, extra szûz olívaolaj, só, frissen õrölt feketebors, 8 db radicchio levél, 80 g édeskömény gumó, néhány rukola levél

2011_10_28_rani_8689 copy

A garnélákat megtisztítjuk fejüket eltávolítjuk, páncéljukat lefejtjük, és a farokrészben végigfutó bélcsatornát eltávolítjuk. A rákhúst sóval és frissen õrölt feketeborssal fûszerezzük.

A kaprot finomra aprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, és az édesköménnyel együtt papírvékonyan felszeleteljük. A lazacszeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk. A bagetteket keresztben kettévágjuk.

Egy serpenyõben kevés olívaolajat hevítünk, és a befûszerezett lazacszeletek mindkét oldalát megpirítjuk benne. (Nem kell, hogy aranybarna legyen, elég ha a szeletek éppen átsülnek, és a gyors hõkezelés során a hal alól az összes lé elpárolog.) A lazacszeleteket ezután a krémsajttal, a mustárral, az finomra aprított kaporral és néhány csepp citromlével kikeverjük, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.

A gyömbérszeleteket a serpenyõben maradt zsiradékba dobjuk, és pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a garnéla farkakat, és nagy lángon, nagyságuktól függõen 1-2 percig pirítjuk. Félidõben megfordítjuk a rákokat és meglocsoljuk fél narancs frissen facsart levével.

A bagett alsó felét megkenjük a lazackrémmel, ráhelyezzük a sült garnéla farkakat, az édeskömény szeleteket, a rukola leveleket. Az egészet meglocsoljuk a serpenyõben maradt zsiradékkal, befedjük egy-két nagyobb radicchio levéllel, majd a bagettek tetejével, és lehetõleg azonnal tálaljuk. (Ennél a szendvicsnél nincs nagy jelentõsége, ha áll egy darabig, míg az elsõt nem szerencsés sokáig tartogatni, mert a tejföl eláztatja a kenyeret.)

És végül a garnélabuger:

2011_10_28_rani_8793 copy

amelynek receptjét a tavaly novemberben megjelent Rákok, kagylók, csigák, tintahalak címû könyvünkben találjátok.

A fotókat Török-Bognár Renáta készítette.


Folytats a blogon ... tarkabarka.cafeblog.hu/2014/02/17/sze...

sponsored links

Keres?s