Szedres habcsók pite

2014-07-24

sponsored links

Eljött a szeder szezon és rájöttem arra, hogy a piacon a nénik, akiknek otthon megterem és kihozzák eladni, sokkal olcsóbb, mint a zöldségesnél. Oly annyira, hogy fél kilót vett anyu nekem csupán 500 ft-ért. Most õszintén, de 125 g 480-ért nem sok? Ekkora adaggal nem is lehet sok mindent kezdeni, maximum egy adag smoothie-ba lenne elég, ahhoz pedig azért elég drága. Úgyhogy, szerintem hétvégén zsákmányolni fogok belõle, és megy a fagyasztóba is. Elõzõ sütögetésbõl maradt ki tojásfehérjém, amit sikerült most felhasználnom, mégpedig elég fincsi kis pite sült ki belõle.








Szedres habcsók pite
Hozzávalók (25 cm átmérõjû pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz

Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítõ
2 ek. búzadara

Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítõ
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hûtõbe legalább fél órára. A szeder közepébõl a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítõvel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat. Tegyünk bele egy kisebb darab sütõpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és elõmelegített 180°C-os sütõbe süssük elõ a tésztát 20 perc alatt.
Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítõs porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverõ végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Elõmelegített 170°C-os sütõbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hõmérsékletet.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/07/szedr...

sponsored links

Keres?s