Szarvaspörkölt bográcsban

2014-08-13

sponsored links

Bográcsban a pörköltMég a télen kaptunk egy nagy szarvashús csomagot, akkor nem volt érkezésünk elkészíteni, most viszont lejött Akára mindkét fiam, hát van-e jobb alkalom egy jó kis bográcsozásra?
Azt hiszem, az a helyes, ha nem is szarvast írok, hanem õzt, mert két és fél kilóba belefért egy egész elsõ comb és a két teljes borda. Nem mondom, hogy egyszerû volt lefejteni a húst a comb- és lapockacsontról, de sikerült. (És persze a csontok is mentek a bográcsba).
Ehhez a húshoz öt közepes fej hagymát kockáztam durvára, egy paradicsom és két csöves paprika ment még hozzá, és kell a végén valami jófajta, minõségi vörösbor. És persze a fûszerek: só, fokhagyma, pirospaprika, fahéj és némi szegfûbors. Kolozsvári szalonnát pirítottam a bográcsban vagy egy decinyi olajon. Ebbe dobtam a hagymát, s miután kiüvegesedett, ment bele a hús. Kifehéredésig fedõ alatt pörköltem, majd megszórtam egyharmadnyi pirospaprikával, egy csapott kiskanál fahéjjal, és pár szem szegfûborsot is szórtam bele, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Legalább két és fél órát fõztem. Kóstolgatással teszteltem a hús puhaságát, amikor azt mondtam, hogy majdnem jó, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, öntöttem bele két-három deci vörösbort, és még húsz percet fõtt. Öt perccel a vége elõtt szórtam meg a kétharmadnyi pirospaprikával.
2014-07-28-szarvaspörkölt-03Fõtt krumplival tálaltuk, és nagyon jót ettünk belõle! Azt hiszem, most is kiderült, hogy az a legjobb hús, ami csonton van, együtt kell vele fõzni, és akkor csuda ehetõs... Nekem legjobban a borda (oldalas) falatkák ízlettek, a hús rázsugorodott a csontra, pici nyelük lett, megfoghatós, és a hús szépen lefoszlott róla a szájban... Természetesen vörösbort ittunk hozzá, ugyanazt, amivel készítettem.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk...

sponsored links

Keres?s