Szamósza - Indiai zöldséges táska

2014-08-18

sponsored links









Még egy kis India. Igaz csak a konyhában. :) Régóta szemeztem a szamószával és most, hogy van újra sárgabarack chutney, illõ volt készíteni valami igazán hozzáillõ ételt. A tésztája nagyon megtetszett. Biztos, hogy kipróbálom még másféle töltelékkel. El nem tudtam képzelni, hogy ez a variáció milyen lesz, mikor kisül, mert annyi recept és kép van róla a neten, hogy ihaj és mindenhol másképp néz ki. :D












Hozzávalók 24 db-hoz:
A tésztához:
22,5 dkg sima liszt
4 ek. olvasztott vaj (vagy ghí)
80 ml natúr joghurt
2 ek. hideg víz
1 csapott kk. só

A töltelékhez:
25 dkg burgonya
2 nagy marék zöldborsó
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. garam masala
1 tk. kurkuma

3 ek. olívaolaj


  1. A tésztához lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a joghurtot, majd a vizet apránként adagolva összegyúrjuk a tésztát. ~5 perc alatt jól kidolgozzuk, majd nyirkos konyharuhával letakarva ~30 percet pihentetjük.
  2. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A burgonyát meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára fõzzük. Vigyázzunk, ne fõzzük túl! Mikor a burgonya félpuha, hozzáadjuk a borsót is és együtt készre fõzzük õket.
  3. Egy serpenyõben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a fûszereket, majd aranybarnára pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük a leszûrt krumplit, borsót, egy picit a fõzõvízbõl és jól átforgatjuk az egészet. Ha kész, hûlni hagyjuk.
  4. Míg a töltelék hûl, elkezdjük megformázni a tésztát. Elõször jó alaposan átgyúrjuk, majd 12 egyforma méretû gombócot formázunk belõle. Míg az egyikkel dolgozunk a többit letakarjuk konyharuhával, hogy ne száradjanak. A gombócokat ~15 cm átmérõjû kerek lappá nyújtjuk, majd félbe vágjuk. A félköröket egyenes oldaluknál fogva félbe hajtjuk, pici vízzel megnedvesítve a tésztát összedolgozzuk a széleket, így egy tölcsért kapunk. Nagyjából kétharmadukig megtöltjük õket a fûszeres zöldséggel, majd a széleket megnedvesítjük, összenyomjuk, majd kicsit megformázzuk. Nekem most elég rusztikusra sikerültek. :D
  5. A táskákat bõ, közepesen forró olajban -egyszer átfordítva- aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, akkor jó, a szépen egyenletesen gyöngyözve sül a tészta. A kisült szamószát papírtörlõre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat, majd tálaljuk.









Mi most sárgabarack chutney-t ettünk hozzá, de el tudnám képzelni egy jó kis zöldfûszeres joghurttal is. :) ...no majd legközelebb!


A tészta receptje innen.

Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s