Szalonnás-tojásos aratási pite

2014-05-02

sponsored links

A TV paprika Gino D Acampo - Házi kosztok csatája c. mûsorában készítette ezt a pitét az angol Jane Colebrook (63), orvosasszisztens. Elmesélte a pite történetét is: nagyanyja annak idején (1910 körül) aratáskor ilyen pitéket készített az aratóknak. Megtetszett a recept és egy egyszemélyes adagban én is kipróbáltam. Csak nekem nem volt kisméretû piteformám a próbasütéshez, ezért egy kisméretû serpenyõt használtam erre a célra. Ebben is elkészült, csak a tészta nem lett olyan mutatós...
Hozzávalók:
(4 személyre)

Tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg sertészsír
csipet só
2 ek. víz

Elkészítése:

A lisztet, a vajjal, zsírral, a csipet sóval elmorzsolta. Amikor már kellõen morzsalékos, hozzáadunk 2 ek. vizet és összegyúrjuk.
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és a piteformába helyezzük. A szélét szépen körbenyomkodjuk, hogy díszes legyen. Ezután beleteszünk egy sütõpapírt, amibe valami szemes dolgot töltünk és azzal (vakon) 20-25 perc alatt sütjük meg. Ekkor megkenjük a pite belsejét tojássárgájával és még egy percre visszatesszük a sütõbe. Éppen csak rászáradjon a tojás. (Ez nem engedi átázni a tölteléktõl a tésztát.)

Közben elkészítjük a tölteléket:

Ehhez szükséges:

25 dkg bacon szalonna (szeletelt)
2 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek. étolaj
2-3 db paradicsom
6 ek. fõzõtejszín

bors

Elkészítése:

Az étolajon kiolvasztjuk az összevágott bacont, majd rátesszük a hagymakarikákat és megpirítjuk. Kihûtjük, majd a közben megsült piteformába öntjük. Karikázunk rá paradicsomot, majd 4 db egész tojást ütünk a négy átellenes oldalra. Sózzuk, borsozzuk, majd 6 ek. fõzõtejszínt öntünk rá és készre sütjük.
Salátával tálaljuk.
Kisméretû piteformában, egyszemélyes adagokban készítve még gusztusosabb.

A tojásnak nem kellett volna ennyire megsülnie, de a kicsi Annababa nem tudta, hogy a mami miben mesterkedik és követelte a járandóságát:) Én megint vegyes kerti salátával tálaltam és nagyon finom volt:)
Egyedül a két pitypang-virág dísz csak. Ehetõek azok is, de ahhoz a szirmokat szét kellett volna szedni és úgy nem lett volna mutatós.


Folytats a blogon ... szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blo...

sponsored links

Keres?s