Svéd uborkasaláta télire

2014-08-11

sponsored links












Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérõ változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntõlé különbözõ arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthetõ, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami sem nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borként viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.  

 
Elkészítése: 15 perc
Pihentetés: 24 óra


Hozzávalók:
6 db 720 ml-es befõttes üveghez

  • 4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)

felöntõlé:
  • 6 dl víz
  • 6 dl cukor
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1 dl só
  • 1 kk Na-benzoát 
  • 1 kk borkén 

Elkészítése:
  1. Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettõt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
  2. A hozzávalókból felöntõlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntõlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízbõl vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.  
  3. Letakarva, hûvös helyen vagy hûtõben 24 óráig állni hagyjuk, idõnként óvatosan megkeverjük
  4. Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegõ az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.


 








Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/08/sve...

sponsored links

Keres?s