Svéd uborkasaláta télire
sponsored links
Nálunk nincs az a mennyiség savanyúságból ami el nem fogyna. Esszük télen és esszük nyáron is, esszük magában és esszük minden olyan ételhez, amely megkívánja maga mellé a savanyúságot. Minden nyáron rakok el paprikát, uborkát, karfiolt és csalamádét is, de azért szeretek a hagyományostól kicsit eltérõ változatokat is kipróbálni. Így került képbe ez a svéd uborkasaláta. A felöntõlé különbözõ arányokkal kering a neten, mindenki saját ízlése szerint készítse, aki édesebben szereti több cukorral, aki savanyúbban az több ecettel. Kóstolgatással eldönthetõ, hogy kinek hogy ízlik jobban. Én megpróbáltam a saját ízlésünk szerinti változatot eltalálni, - ami sem nem túl édes, se nem túl ecetes - azt teszem közzé a receptben. A mustármag ad egy plusz kellemes ízt neki, de én nem szeretek ráharapni étkezés közben, így azt kihagytam. A borként viszont kell bele, mert attól tovább marad ropogós az uborka.
Elkészítése: 15 perc
Pihentetés: 24 óra
Hozzávalók:
6 db 720 ml-es befõttes üveghez
- 4 kg uborka (a legjobb a csemege vagy fürtös, de nálam most zsenge kígyóuborka volt)
- 1 kg vöröshagyma
- 1/2-1 cs mustármag (opcionális, én nem raktam bele)
felöntõlé:
- 6 dl víz
- 6 dl cukor
- 4 dl 10%-os ecet
- 1 dl só
- 1 kk Na-benzoát
- 1 kk borkén
Elkészítése:
- Az uborkát alaposan megmossuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettõt vékonyra legyaluljuk vagy felszeleteljük, óvatosan összekeverjük.
- A hozzávalókból felöntõlevet készítünk, ráöntjük a hagymás uborkára. A felöntõlevet nem kell melegíteni, de a Na-benzoát nem oldódik hideg vízben, így a 6 dl vízbõl vegyünk el egy keveset, langyosítsuk meg, abban oldjuk fel a tartósítószert, úgy öntsük az uborkához.
- Letakarva, hûvös helyen vagy hûtõben 24 óráig állni hagyjuk, idõnként óvatosan megkeverjük
- Lazán üvegekbe rakjuk, de ügyeljünk rá, hogy ne maradjon levegõ az üvegben, színültig feltöltjük a lével, celofánnal lekötjük, tetejét rácsavarjuk és a végleges helyére tesszük.