Svájci gyökérkenyér

2014-03-04

sponsored links

Eddig minden általam kigondolt kelt finomságot kipróbáltam, elkészítettem, sõt, leptem már meg a családom kiflivel, zsemlével, bagettel, zsúrrúddal, de valahogy a kenyérsütésbe még nem mertem belevágni. Eddig. Azt hiszem az egyik legegyszerûbb változatot szemeltem ki, ami ez a svájci gyökérkenyér. Nagy izgalommal és lelkesedéssel láttam neki, majd alig bírtam kivárni, hogy leteljen az a végtelennek tûnõ kelesztési idõ. Majd kissé remegõ kézzel megformáztam. Aztán a sütés alatt percenként figyeltem a sütõ üvegajtaján keresztül a benti eseményeket. Kicsit csalódottan vettem tudomásul, hogy a csavarások mentén repedések keletkeztek, de tudtam, hogy azt a ropogós részt szereti a Párom a legjobban. Mire kisült, már nem is bántam. Alig gyõztem kivárni, hogy hûljön annyit, hogy meg tudjam szelni. Fantasztikusan ropogós héj alatt nagyon puha bélzet lapult. Csak úgy csupaszon kóstolgatta az egész család, mind az apraja, mind a nagyja. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikerélménnyel gazdagodva estem túl az elsõ kenyérkén. Azt hiszem nem várat sokáig magára a következõ sütés.
Hozzávalók 2 kenyérhez:
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 púpos kk só
  • 4 dl víz
  • 2 dkg friss élesztõ
  • 1 tk cukor
  • 3 ek olaj
Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót. A meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk az élesztõt, rászórjuk a cukrot, elkavarjuk, és a liszthez adjuk az olajjal együtt.
Egy fakanál segítségével átkavarjuk, nem szükséges dagasztani, csak épp addig kavarni, míg a liszt átnedvesedik.
Letakarva a konyhapulton hagyjuk 10-12 órát pihenni.
Egy elég lágy masszát kapunk.
Erõsen lisztezett felületre borítjuk. Két, közel egyforma részre osztjuk.
Egyenként ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyomkodjuk lisztes kézzel.
A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük.
Mindkét vége felõl ellentétes irányba megcsavarjuk, ettõl kapja majd a jellegzetes formáját.
Sütõpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük.
Kb. 20 percet hagyjuk még kelni, míg a sütõ bemelegszik.
A sütõbe célszerû egy vízzel teli edényt helyezni, így lesz a kenyérnek ropogós héja.
A kenyérkéket lespricceljük vízzel.
A bemelegedett sütõben 200 fokon 45 perc alatt hõlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihûlni.


Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/03/svajc...

sponsored links

Keres?s