Sushi recept - Japán konyha otthon

2014-02-23

sponsored links

sushikis001.jpg

A tenyerünkbe halmozunk némi ecetes cukros keverékkel átitatott rizst, golyót formálunk belõle, megkenjük felülrõl wasabival, és beborítjuk egy szépen formázott vékony hal szelettel. Ezután a sushit belemártjuk a szójaszószba, és már fogyaszthatjuk is a legnagyobb évezettel. Úgy tûnik minden egyszerû. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy a sushi rabjává váltunk.

A változatosság eléréséhez a legkülönbözõbb halakat használják, és ennek megfelelõen változnak az ízárnyalatok. Ugyanúgy használnak hozzá különbözõ kaviár fajtákat, és ebben nem riadnak vissza a mesterségesen elõállított, néha igen vad színû változatoktól sem.

A sushi története a hal tartósítási módjával kezdõdött, és ezek az ételek még egész Dél Ázsiára jellemzõek voltak, a megtisztított halszeleteket besózva egymásra rakták , és kõ nehezéket helyezve rá néhány hétig érlelték, majd a követ levéve lefedték. Több hónap elteltével mialatt a hal megerjedt, azaz fogyasztásra kész lett ez volt a nare-sushi, általában édesvízi pontyból, egyébként ennek az ételnek annyira erõs a szaga, hogy szinte lehetetlen megállapítani milyen halból van elkészítve.

A sushi amely olyannyira közismert manapság a nyugati világban is fõleg friss halból készül. A friss nem feltétlenül azt jelenti hogy nyers. A fõtt rizst, megöntözik cukros sós rizsecettel, é a továbbiakban lehet belõle a formázástól függõen nigiri, vagy maki sushi.

Most ismerkedjünk meg két változatával:
A nigiri sushi - megformázott rizs a tetejére simított hozzá formázott tengeri hal, tintahal, rák. 
A maki sushi egy nori algalapba tekert rizs halas, zöldséges, vagy vegyes töltelékkel. 
A sushi nagyszerûsége az összetételében rejlik tengeri alga, hal, rizs, és ehhez társul, hogy kizárólagosan friss alapanyagokból készül. 
A sushi készítés is szokás dolga, de nagyon gyorsan elsajátíthatóak az alapfogások, és innét kezdve gyakori étellé válhat az asztalunkon, vagy különleges vendégváró, ünnepi fogássá. 
A maki suhsi egy kis bambusz szõnyeg segítségével feltekert, rizzsel megkent algalap. Sokféle tradicionális töltelékkel rendelkezik, gyakran vegetáriánus, de lehet benne sült, füstölt halak, tenger gyümölcsei, kaviár, a zöldségek pedig, uborka, avokádó, póré, paprika.
Szóval szerintem a szusi olyan könnyû, ugyanakkor tápláló, hasznos tápanyagokat tartalmazó friss étel, és az egészséges táplálkozás szerves része.  Ha már eddig is érdeklõdtünk a keleti konyhák iránt, és vagy törekszünk a könnyû egészséges táplálkozás felé, akkor sushihoz való legtöbb alapanyag már megtalálható a konyhánkban. Ha nem, lehet hogy éppen itt az ideje hogy bátran nyissunk  ebbe az irányba és fejlesszük kulináris ismereteinket.

szusikis004.jpg


A sushi készítéshez szükséges alapanyagok némi magyarázattal:
Kerek szemû un szusi rizs
Nori vékony algalap
Wasabi japán halványzöld színû nagyon csípõs tormához hasonló ízesítõszer
Szószok, a mártogatáshoz, ez lehet sima szójaszósz

Mindezen "szokatlan" alapanyagok manapság vidéken is beszerezhetõek, az egészséges táplálkozáshoz szüksége élelmiszereket árusító bio vagy herbária boltokban.

A bambusz szõnyeg, vagy lap, igazából nélküle is feltekerhetõ az algalap helyette használhatunk egy tiszta megnedvesített konyharuhát is.

Konkrétan a hozzávalók

250 ml víz 180 ml rizs

1,5 evõkanál ecet

1,5 evõkanál citromlé

1 evõkanál cukor

1/2 teáskanál só

1 érett avokádó

1 közepes uborka

100g lazac Grillezett, vagy füstölt, szerintem nyers halat fogyasztani csak friss forrásból ajánlatos

nori lapok

A rizst elõször jól mossuk meg többször váltott vízben.

Forraljuk fel a vizet, és  tegyük bele a jól megmosott lecsepegtetett rizst, és a forrás után lefedve kis tûzön 15 percig fõzzük. A fedõt eközben ne emelgessük, mert elillan a rizs puhulásához oly fontos gõz.

Közben összekeverjük az ecetet,citromlevet, cukrot, és sót egy kis tálkában. Amikor megfõtt a rizs egy bambuszkanállal átkeverjük (hogy a gõz távozzon, még legyezni is szokták) megöntözzük  az ecetes keverékkel,és most már lefedve hagyjuk,hogy a rizs teljesen magába szívja a nedveket és ízeket, és kihûljön.

szusikis002.jpg

Odakészítünk egy tál vizet, mert a rizs ragacsos így a formázását csak vizes kézzel tudjuk végezn. iA bambusz gyékény darabra fektetünk egy nori lapot erre egy cm vastagon eloszlatjuk a rizst. A rizsre helyezzük a felénk esõ szélén  egy csíkban a tölteléket, ezt megkenhetjük wasabival, és a bambusz gyékény segítségével szorosan feltekerjük.

szusikis003.jpg

Egy nagyon éles kés segítségével 2,5 cm széles darabokra vágjuk, a tekercset, majd szépen elhelyezzük egy tálon.

Adhatunk mellé savanyított gyömbért, sárgarépa salátát, vagy daykon retek csíkokat.

A sushi készítésre egyértelmûen érvényes a gyakorlat teszi a mestert mondás, ha elõször szétesik, vagy éppen nem tudjuk szépen szeletelni, kitartó gyakorlással egyre tökéletesebb lesz az eredmény! Persze még lenne néhány ideillõ mondás ....

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/02/23/sush...

sponsored links

Keres?s