Stollen pohárkrém

2017-01-11

sponsored links


Mindig elhatározom, hogy a Wikipédiát csak feltételesen használom. Mégis gyakran megesik, hogy odatévedek, ha keresek valamit. Aztán olvasom, hogy frissítette Hübele Balázs két hete, és ebbõl már tudom, hogy nem vehetõ komolyan az információ. Jobban szeretnék lexikont használni, de az enyém már elavult, és nem is tudom, hogy árulnak-e még. Szóval marad a net. 
Pedig sokfelé nézelõdtem stollen recept után, mégis a végén a wikin található hozzávalókat vettem alapul, melyben nem volt tojás és aránytalanul sok vajat tartalmazott. Autentikus akartam lenni. Az elkészítéshez viszont innen lestem el, az összetevõkkel is így kellett volna. 
A stollen, más néven Christstollen (Krisztuskalács) egy hagyományosan német karácsonyi édesség. Alakja a bepólyált Kisjézusra emlékeztet, nyilván ezért választottam. Történetét érdemes elolvasni a wikin, jó nagyot fejlõdött a víz, zabliszt, repceolaj összetevõk óta. Sajátos alakja jól látható a kalácsomon, sajnos a sütés után az egyik fele darabokra tört, amikor ki akartam emelni a tepsibõl.  Nyilván a tojás hiánya miatt. Éppen csak az elejét tudtam megmenteni. Elõször így akartam bemutatni, de meggondoltam magam.



Ezek az összetevõk nálam: 



Nem írok arányokat, használják az apróséf receptjét. Kandírozott narancs-és citromhéjat, mazsolát, reszelt citrom-és narancshéjat, mandulát használtam. Ízre különben jó lett néhány hét múlva, de a vaj sok. 
Mit kezdjek vele?- tettem fel a kérdést, és a válasz kárpótolt a sok bosszúságért. Így lett belõle pohárkrém. Elképesztõen finom. 1 zacskó tejszínízû pudingport fõztem meg 6 dl tejjel, kis cukorral, ezzel rétegeztem a stollent a poharakban. A tetejére pedig Illéskrisz receptje alapján  gyümölcskocsonya került.
6 evõkanál baracklekvár, 1 narancs leve. Kis cukor és 1 tortazselé (õ zselatint használt). A zselét összekevertem a cukorral és 1 dl vízzel. Felforraltam, majd belekevertem a lekvárt és a narancslét. Nem lett teljesen szilárd, így legalább átjárta a süteményt.
A pohár aljára darabokra tört stollent, majd pudingot, stollent, pudingot és a tetejére zselét tettem. Bármilyen maradék édes kekszbõl, mézeskalácsból is jó.

Folytats a blogon ... korsocska.blogspot.com/2017/01/stolle...

sponsored links

Keres?s