Steak vörösboros mártással

2014-08-01

sponsored links


Ha steak-hez való marhahús kell, akkor irány Józsi és a MészárSteak. Én egy jókora, 25-30 dkg-os darabot vágattam vele, ezt ketten ettük meg. Szeretek olyan darabot választani, amin van egy picike kis zsír az oldalán, mert attól még finomabb lesz.
A vörösboros mártáshoz - sosem gyõzöm eléggé hangsúlyozni - jó, sõt mi több, kiváló minõségû bort használjunk! Aki hisz a "fõzõborban", vagy azt használna, inkább ne is készítse el ezt a mártást. Szentségtörés lenne.
A hozzávalókat 2 fõre számolom.

Vörösboros mártás
Amíg a hús szobahõmérsékletû lesz..

2 közepes fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
5-6 fej barna csiperke vékonyra szeletelve
2-3 evõkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma, késsel összetörve
1 nagyobbacska ág rozmaring és kakukkfû
0,5 dl balzsamecet
3 dl jó minõségû vörösbor
3 dl húsleves (lehet leveskockából is)
1 evõkanál hideg vaj

Egy tapadásmentes kisebb fazékban aranybarnára pirítom a hagymát és a gombát. Sózom, borsozom. Hozzáadom a fokhagymát és a zöldfûszereket, valamint a balzsamecetet. Folyamatosan kevergetve 2-3 percig forralom, amíg az ecet szirupos állagot nem kap. Ekkor öntöm hozzá a vörösbort. Közepes-alacsony lángon forralom addig, amíg a felére nem csökkent a folyadékmennyiség. Felöntöm a húslevessel és tovább forralom, amíg az egész mártás kb. az 1/3-ára redukálódik. Miután leveszem a tûzrõl, egy evõkanálnyi vajat keverek el benne, amitõl selymes és fényes lesz a szósz.

Steak

akkora és olyan minõségû érlelt steak, amit megengedhetünk magunknak
só, bors
1 evõkanál olívaolaj
2 evõkanál vaj
1 gerezd fokhagyma kicsit összezúzva
1 ágacska kakukkfû

Az elsõ számú alapszabály, hogy a hús legyen szobahõmérsékletû, de legalább fél órával a sütés elõtt vegyük ki a hûtõbõl. 
Bõségesen sózom és borsozom, de csak közvetlenül a sütés elõtt.
Közepes lángon felforrósítom a serpenyõt, majd meglocsolom egy kevés olíva olajjal. Beleteszem a fokhagymát és a kakukkfüvet. Hagyom, hogy az olajat kicsit megízesítsék. 
Még mindig közepes lángon van a serpenyõm. Beleteszem a húst. 3,5 percig sütöm az egyik oldalát.
Megfordítom és mellédobom a vajat, amivel locsolgatom. Szintén 3,5 percig sütöm. Így a közepe pont rózsaszín lesz, azaz "medium".
Egy tányéron annyi ideig hagyom pihenni, amennyi ideig sült.

Nagypapám féle sültkrumpli
Amíg a hús pihen.

4 közepes burgonya, héjában fõzve
4 evõkanál olaj
só, bors

A héjában fõtt burgonyát meghámozom, fél centi vastagon felkarikázom. A forró olajban elõször az egyik, majd a másik oldalát piros ropogósra sütöm. Sózom, borsozom. Én a steak serpenyõjében sütöttem, így átveszi a hús zamatát.



Folytats a blogon ... filemonsfood.blogspot.com/2014/08/ste...

sponsored links

Keres?s