Spárgával és édesköménygumóval töltött paprika

2014-05-15

sponsored links

Spárgaszezon van. Egyetlen hátránya, hogy túl rövid, és a legnagyobb probléma, hogy nálunk ebben az évben még alig készült belõle valami? De rajta vagyok, hogy ezt a helyzetet a normál mederbe tereljem. Ebben az idõszakban már tényleg mindenhol lehet kapni magához képest elérhetõ áron, így aki kedveli annak már szabad az út. A spárga klasszikus párja a tojás, de most más jön.

Az elsõ recept a témában ez a ?töltött paprika? amibe egy másik kedvencemet az édesköménygumót is becsempésztem. A recept simán variálható, lehet csak spárgával készíteni (ez esetben több fog kelleni), vagy az édesköménygumó helyett próbálhatjuk, cukkinivel*. Remek elõétel, illetve rizzsel vagy salátával tökéletes fõétel. Ha elhagyjuk a kis ízesítõ sonkát vagy szalonnát akkor perfekt vegetáriánus, sõt vegán fogást varázsolhatunk.

Spárgával és édesköménygumóval töltött paprika

A receptet ugyan próbáltam a paprikákra szabni, de mikor készítettem, nekem egy hatalmas édesköménygumó jutott, így még maradt a töltelékbõl. Ha így járunk, akkor tölthetünk vele egy másik paprikát, vagy következõ reggel rántottába keverhetjük. De ami ennél jobb, pláne ebben az õszi idõjárásban így tavasz vége felé, ha egy kis párolás után tojást a ütünk a spárgás-gumó tetejére, pontosan ? a napos oldalával felfelé?. Manapság e nélkül a tükörtojás nélkül, más esélyünk aligha van napot látni.
De egy kis magyarázat: Mikor elutazunk, sokszor kérek tükörtojást reggelire, amit eddig rendre, pontosan beazonosítottak mikor úgy fogalmaztam meg a rendelésem, hogy “fried eggs”. Az utolsó utazásunk alkalmával, mikor szintén így kértem a reggelimet, a pincér megállt egy pillanatra, csendben gondolkodott, majd félénken visszakérdezett: “sunny side up??????” IGEN! :) Nekem ez a kifejezés új volt akkor, de jót mosolyogtam rajta, így mára már az én szótáramban is ott a napocskás tojás. :) És néhány kép a recept végén, ahol fontos szereplõ a nap.

Spárgával és édesköménygumóval töltött paprika

Elkészítési idõ kb. 15-20 perc elõkészítés, 1 óra sütés
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 6 paprika, 3 személyre

Hozzávalók:
? 3db kaliforniai paprika
? 1 db kisebb édesköménygumó (kb. 30-40 dkg)
? 250g zöld spárga
? 10-12 szál friss kakukkfû, vagy egy két kiskanál szárított kakukkfû
? 2-3 evõkanál olivaolaj
? 3-4 szelet pirított fekete erdei sonka, vagy bacon (elhagyható)
? 80-100g parmezán vagy grana padano sajt reszelve
? Ízlés szerint só, bors

1. lépés
A spárgát jól megmossuk (ha nem elég zsenge megpucoljuk), a fás végét levágjuk, majd karikákra vágjuk, de a sípok végét kb. 4 centis darabokban meghagyjuk.

2. lépés
Az édesköménygumót, szintén megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Mint egy salátát, tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha az édesköménygumó végén megmaradtak a zöld levélkék, azaz az ánizskapor, azt is apróra vágjuk és salátához keverjük.

3. lépés
Közben – ha használunk – megpirítjuk a bacont vagy a sonkát, és ezt is a salátához keverjük. A paprikákat elfelezzük, kicsumázzuk, és egy rétegben megtöltjük a salátával. A következõ rétegként megszórjuk sajt felével, majd újabb réteg salátával töltjük meg a paprikákat, és még egy réteg sajtot adunk hozzá. A tetejére a spárgák végét tesszük, és 150 fokon egy órán át sütjük.
Tálaláshoz megszórjuk a maradék sajttal, és ízlés szerint megöntözzük olivaolajjal.

Spárgával és édesköménygumóval töltött paprika

Megjegyzések:
? Fenn írtam a cukkinis változatot. Ehhez kb. 3 kisebb (talán 600g) cukkinit fel kell karikázni és sót masszírozni a karikák mindkét felére, majd hagyni 15-20 percig állni. A cukkini sok levet ereszt és a só ezt kivonja. Lemossuk a sót, felitatjuk a vizet, és így vágjuk kis kockákra.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

IMG_k7164 Lembongan

IMG_k6321 rizs

IMG_k5847 bratan

IMG_k5636 halasz a tavon

Palawan

Spárgával és édesköménygumóval töltött paprika


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/05/15/...

sponsored links

Keres?s