Spárgakrémleves

2014-06-10

sponsored links

Igaz, hogy vészesen közeleg a spárgaszezon vége - és tavaly a terveimmel ellentétben el is maradt, hogy spárgás receptek kerüljenek fel a blogra - idén semmiképpen sem szeretném kihagyni két kedvenc spárgás receptemet.
Egy kissé túlzsúfolt május után júniusban végre jutott lehetõségem rá, hogy foglalkozzam kicsit a blogommal, amit az utóbbi hetekben a sok-sok utazás miatt sajnos nem tehettem meg. Júliustól pedig néhány hónapig ismét semmit nem ígérhetek, de amint lesz rá lehetõségem, töltök majd fel új recepteket. A kimaradások okáról most röviden csak annyit, hogy külföldön dolgozom, és itt igen ritkán jutok internethez - no meg nem is fõzök annyit, mint odahaza.
De most térjünk vissza a leveshez. Több krémleves receptje szerepel már a blogon, ami persze annak is köszönhetõ, hogy imádom a krémleveseket. Ezért a spárgából készült változat sem maradhat ki a sorból.
Friss spárgát április végétõl június közepéig vásárolhatunk, és ezt a rövid idõszakot érdemes kihasználnia annak, aki szereti.

Hozzávalók:
  • 1 csg. friss spárga
  • 2 ek olívaolaj
  • só 
  • bors
  • 2 dl fõzõtejszín
  • kis csokor metélõhagyma (snidling)
A spárgákat megmossuk, meghámozzuk, és egy akkora edényben, amekkorában hosszában, összevágás nélkül is elférnek, feltesszük fõni annyi (enyhén sós) vízben, amennyi ellepi. Nagyjából 10-15 perc alatt meg is puhulnak, ennél tovább ne fõzzük. Egy szûrõkanál segítségével kiszedjük õket a vízbõl, és félretesszük.
A visszamaradt fõzõlébõl fogjuk a levest elkészíteni. (Ha igazán egészséges levest szeretnénk, akkor a spárga meghámozott héját is visszadobjuk a spárgák mellé, és úgy fõzzük õket puhára. Amikor leszûrjük, akkor a héját már kidobhatjuk.)
A spárgából néhány szálat vágjunk 2 centis darabokra, és az olívaolajon kissé dinszteljük meg. Ezután öntsük fel a spárga fõzõlevével, majd sóval és borssal ízesítsük.
Miután felforrt, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tejszínt, és fõzzük fel újra. A tûzrõl félrevéve turmixoljuk, majd tálaláskor apróra vágott snidlinggel díszítsük.
Aki szereti, végül dobhat bele néhány kis darabkára felvágott spárgát, esetleg gazdagíthatja sajttal.
A leves elkészítésénél nem fogjuk felhasználni az egész csomag spárgát, és hogy miért is volt fontos, hogy ne daraboljuk fel az összeset, az hamarosan, a következõ receptbõl kiderül. :)    

Folytats a blogon ... fozzunk-egyutt.blogspot.com/2014/06/s...

sponsored links

Keres?s