Spenótos csontos csirkemell krumplipürével

2014-05-18

sponsored links

Az egyik kedvenc gyorsan elkészíthetõ ételem a spenótos csirkemell. Tulajdonképpen fél óra alatt össze lehet dobni ezt az ütõs kis ebédet. A spenót lehet fagyasztott vagy friss,  pép vagy leveles is. Nekem a kedvencem a friss bébispenót, de mivel ez csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért általában fagyasztott leveles spenótot szoktam használni. Csirkemellbõl én a csontosat preferálom, mivel ha egyben sütjük sokkal finomabb lesz. A csont és bõr nem engedi kiszáradni, így általában azok is szeretik az egyben sült csontos mellet, akik nem szeretik annyira a csirkemellet.

Hozzávalók

egy csontos csirkemell
20-30 dkg friss spenót
3-4 gerezd fokhagyma
tejszín (vagy zsíros tej)
rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, pirospaprika, kurkuma, só, bors
római kömény (opcionális)

A csirkemellet alaposan megmosom és jól befûszerezem. Pirospaprikából és kurkumából elég egy késhegyni, az összes többi fûszerrel nem érdemes fukarkodni. Ha valaki szereti, akkor megbolondíthatja egy kevés római köménnyel, ami kellemes aromát kölcsönöz a csirkének. 2 darab egész, héjas fokhagyma gerezdet rakok mell. Lefóliázom és már mehet is az elõmelegített 180 fokos sütõbe.
Miközben sül a csirke felrakom fõni a krumplit a krumplipüréhez és elkészítem a spenótot.
3 gerezd fokhagymát finomra vágok.
Vajon megpárolom a spenót leveleket: mikor elkezdnek összeesni, hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom és fedõ alatt tovább rotyogtatom. Mikor már a fokhagyma is megpuhult, akkor felöntöm kb 1 dl tejszínnel és összefõzöm. Mire elkészül, levehetjük a csirkérõl a fóliát. Ekkor érdemes kicsit bevagdosni, hogy a csont környékén is alaposan átsüljön. Be lehet vágni az elején is, de akkor nem lesz olyan szép, mert sülés közben sokkal jobban szétnyílik a hús és összesül a bõre. Addig süssük, amíg szép, piros, ropogós nem lesz a bõre.
A pürét vajjal, tejszínnel és szerecsendióval készítem el.



Tálaláskor a csirke szaftjával locsoljuk meg a krumplit és tegyük a tetejére az egyik meghámozott sült fokhagymagerezdet. 
Ha mélyhûtött spenótpürével készítjük az ételt, akkor érdemesebb krumplikrokettel tálalni, mert olyankor a spenót sokkal szaftosabb, inkább szósz szerû lesz.

 


Folytats a blogon ... panelgastro.blogspot.com/2014/05/spen...

sponsored links

Keres?s