Spenótos-brindzás quiche

2014-04-21

sponsored links

Rántottatorta ? azt hiszem ezzel a szóval illette Anyósom a spenótos quiche-t, miután jóízûen beleharapott, és tulajdonképpen nem is mondta rosszul. A legtöbb quichenek tortaformája van és valamelyest rántotta íze, lévén a töltelék nagyrészt felvert tojásból készül. Meg minden másból, amit az ember csak a kamrapolcon, a kertben vagy a hûtõben talál. Így lett ez a mostani lepény spenótos-brindzás-újhagymás: elõször csak a bébi spenóttól akartam megszabadulni, ami kifejezetten passzol a tojásos ételekhez, majd kiderült, hogy van brindza is a hûtõben, és amúgy a húsvét miatt újhagymával is el vagyunk látva bõven. Tucatszor készítettem már quichet ilyen-olyan töltelékkel, de csak most elõször csináltam az egészet végig fejbõl, mindenféle recept nélkül: és lehet, hogy a szemmérték szabadsága vagy a nógrádi levegõ tette, de még soha nem sikerült ilyen pöpecre. El is mondom, mi volt a titka: valamilyen felindulásból, halvány emlékfoszlány egy fõzõmûsorból vagy egy receptújságból, mindenesetre most elõször sütõport is tettem a pitetésztába. Ami így végre nem csak a quiche szükséges rossz, száraz, morzsálódós alja lett, hanem méltó alátéte a zöldséges-tojásos tölteléknek.

Hiába, ha valami szépre sült, azt nem lehet nem szépre fotózni. Hiába, ha valami szépre sült, azt nem lehet nem szépre fotózni.

Hozzávalók (egy 26 cm-es torta- vagy piteformához):


Pitetészta: 18 deka liszt / 10 deka vaj / 7 cl hideg víz / csipet só / fél kk sütõpor (ez kb 1/5-e egy zacskónak)
Töltelék: 1 ek vaj és 2 ek olívaolaj / egy nagyobb fej hagyma / egy zacskó spenót (100 gramm) / 15 deka brindza (lehet feta is) / 3 szál újhagyma / 4 db nagyobb tojás / ha van otthon, mehet bele egy dl tejszín is, kevés só, bors

Elõször mindig a pitetésztával kezdjük, amihez kimérjük a hozzávalókat. A szemmérték itt nem játszik, csak a sütõpor mennyiségénél. A hideg vajat a kimért lisztbe kockázzuk / morzsoljuk, majd jöhet a só, sütõpor és egy kevés hideg víz. Az egészet kézzel, nagyon gyorsan összegyúrjuk: ha sokat pepecselnénk, a meleg kezünktõl felolvadna a vaj és elkezdene a tészta ragadni. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagolva negyed órára a fagyasztóba tesszük. Ennyi idõ alatt pont el is készülünk a töltelékkel. A félkarikákra vágott hagymát a vaj-olívaolaj keverékén félüvegesre fonnyasztjuk, megsózzuk, majd jöhet is bele a spenót. 1-2 percig együtt pároljuk õket, amíg a spenót össze nem esik, majd félretesszük. A négy tojást keverõtálban felverjük, sózzuk-borsozzuk és hozzámorzsoljuk a brindzát, majd beleszórjuk a felaprított újhagymákat a zöld szárukkal együtt. Mivel a brindza elég sós, én a tojást külön nem sóztam meg, csak a fonnyasztott hagymát.

spenótos_quiche2

Ennyi idõ alatt pont megkeményedett annyira a hûtõben a tészta, hogy egy belisztezett felületen, lisztes sodrófával könnyen, törés és ragadás nélkül formázhassuk. Mindig akkora körré nyújtsuk a tésztát, ami 2-3 centivel nagyobb a széleknél, mint a sütõforma, mert nemcsak a forma alját akarjuk kibélelni, hanem a széleit is. (És ne felejtsük: az elõsütés alatt összesül a tészta, vagyis inkább hagyjuk magasabbra a peremét, mert nincs annál rosszabb, mint amikor az alacsony szélek miatt lefolyik a töltelék). Ha valahányszor pitét készítünk, a tésztát 180 fokon 12-15 perc alatt elõ kell sütnünk, mielõtt ráfolyatnánk a tölteléket. A vakon sütéshez egy sütõpapírral szoktam letakarni a tésztát és rárakok egy kisebb tûzálló lábos fedõt vagy tálat, hogy sülés közben ne jöjjön fel a tészta. A tészta akkor jó, amikor már nem puha, de még nem is kezdtek el barnulni a szélei. Ekkor a sütõbõl kivéve egyenletesen rákanalazzuk a hagymás spenótot, és szép lassan felöntjük a felvert brindzás tojással. Ha úgy látjuk, hogy túl magasra csináltuk a tészta széleit, hozzáadhatunk még egy felvert tojást, vagy egy deci tejszínt. De nincs annál elégedettebb érzés, mint amikor az elõkészített töltelék pont a tésztaszélek tetejéig ér. Ha ezzel is megvagyunk, a sütõformát nagyon óvatosan visszahelyezzük a sütõbe, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A legegyszerûbben úgy ellenõrizhetjük, hogy megsült-e, hogy finoman megrázzuk a formát a sütõben: ha a töltelék már nem remeg, elzárhatjuk a sütõt. Nyitott sütõajtónál még hagyjuk hûlni egy negyed órát, mielõtt felvágnánk. Egy ilyen ételben az a jó, hogy nem kell hozzá apropó: ehetjük reggelire, ebéd elõtt, uzsonnára, vacsorára, vagy épp 4 pohár bor között félúton borkorcsolyaként. Na akkor emberek, ki a kertbe tojásokat keresni: ha megvan a 4 db, neki is állhattok!

És ha még új vagy itt, gyere hozzám a facebookon!


Hasonló bejegyzések:





Azt mondta az öreg quiche?


répatorta
Torta de répa



Itt a szüret szezon: Sörözzünk!



Tominak szeretettel: mogyoróvajas brownie kandírozott gyömbérrel


körtés-brindzás torta
Lehet kék a sajt, és lehet zöld a kört(e)?




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/04/21/speno...

sponsored links

Keres?s