Spenótos besameles lasagne...

2014-07-13

sponsored links



Majdnem mindenki a paradicsomos-darálthúsos variációt szereti, jó olykor én is megeszem, de amikor spenótszezon van, meg, ha nincs / ugyanis fagyasztottból is készíthetõ, akár levelesen-akár pépesen fagyasztották /,  akkor is.
Azért a friss parajlevélnek nincs párja, és én spenótõrült vagyok.
Nagyon szeretem.
A spenót akárhány változatát, mind jöhet. Készítem is, jól látható a receptek címszó alatt.
Aki szintén szereti, meg hogy jó fokhagymás, és jó besameles, no meg rengeteg sajtos, az nem fog csalódni.
Ja és vega. Néha kell, meg külön jó egy kicsit mellõzni a húst.


Szombat reggel budapesti felruccanáson voltam, ahol is többek között a culinarisban is vásároltam, füstölt pirospaprikát, kókusztejet, hollandi mártást, és ott vettem két doboz bébispenótot is, harsogóan friss volt, a megfelelõ tisztítás, szárazás után vajon, sok-sok apróra vágott fokhagymagerezd társaságában összepároltam.


Egy másik lábasban elkészítettem a besamelt, azaz
10 dkg vajat
10 dkg liszttel összepirítottam és felengedtem annyi
tejjel, hogy kellemesen sûrû, krémes állagot kapjak
sóztam, borsoztam majd még hozzáadtam két maroknyi
sajtot reszelve, ami természetesen bármilyen sajt lehet, ki mit szeret, és fõleg mi van otthon, az egyszerû trappistán át, az olasz sajtokig - amik, elismerem jócskán megnövelik az élvezeti értéket, csak nem mindenkinek van rá megfizethetõsége és az itthoni sajtokkal is finom az étel - sõt akár lehet keverni füstölt sajtokkal is. Nem ront rajta.
A kész besamelhez kevertem a fokhagymás spenótot is, egynemûvé a kettõt.


... tepsibe rétegeztem úgy, hogy elõször mindig egy merõkanálnyi szószt terítek az aljára, majd erre helyezem a nyers tésztalapokat - mindig készen vettet használok, holott biztos finomabb lenne frissen gyúrttal, majd egyszer... ha nagyon unatkozom... de ilyen nem szokott lenni... és a késszel olyan, de olyan kényelmes és gyors.... -
na szóval a kész nyers lapokat a szószra helyezem, szépen egymás mellé, ha maradna keskenyebb hely a tepsi végén, akkor ketté török nemes egyszerûséggel egy lapot és azzal fejezem be, erre megint szósz jön, annyi, hogy fedje a tésztalapokat, ne látszódjanak ki.
Nem kell tartani attól, hogy a tészta nem fõ át, mert finom puha lesz a végére.
... és így rétegezem addig, míg tart a hozzávalókból, a tetejére mindig szósz kerüljön !!!
Végül lezárásképpen erre jön a rengeteg reszelt sajt, nem szabad sajnálni, mert amikor megsül....
frissen, forrón, a ropogósra sült sajttal a tetején, alatta az olvadt szószos tészta... hát az fenomenális.
180 fokos sütõben, alsó-felsõn szoktam sütni kb. 30 percig, addigra lesz a teteje csodás színû és az étel tökéletes.
Vigyázni kell a hirtelen nekiugrással, mert tûzforró, már többször szétégettem a számat.
Oda kell készíteni egy pohár hideg vizet, az sokat tud segíteni az elsõ falatoknál :-))))
Imádom.
Nem is tudom hány kockával ettem, sokkal.




 





Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/07/spenot...

sponsored links

Keres?s