Spenót, sertésholstein - hogy legyen erõ

2014-01-07

sponsored links

Remélem mindenki hasonlóan jól mulatott az Ünnepek alatt mint mi, megvolt a kötelezõ bejgli, halászlé, pulyka, lencse, virsli, mindenmás. Én legkésõbb a második lencsés nap után szoktam elõször elgondolkodni, hogy mivel is kúráljuk magunkat a sok ünnepi menü után étel ügyileg. Egy könnyû saláta, vagy tészta ilyenkor adja magát, de ezúttal valami egészen más jutott eszembe. A spenót.
Mellé meg egy ?örök" klasszikus, ami történetesen még szintén nem szerepelt itt, a sertéskaraj (borda) Holstein módra.
Gondolom mindenkinek megvan, akinek esetleg nincs annak elárulom: sült sertésszelet tükörtojással megspékelve (ennél talán azért kicsit bonyolultabb, de a sarki harmadosztályban kb ennyi).

sertés_holstein_spenóttal_kész_2.jpg
Így már talán érthetõ, miért is gondoltam, hogy ez jó lesz, menzán is mindig tojással volt a spenót. Szóval tulajdonképpen itt sem történt semmi más, csak épp alácsempésztem egy szelet húst, hogy azért mégis.
Mondhatnám, hogy meglepõen jól mûködik a kettõ együtt, de nem volt benne semmi meglepõ, pont erre számítottam.
Nem egy Wellington, pikkpakk megvan az egész. Egy apró trükköt vittem a történetbe, a hogyan csempésszük a tojást a húsra kérdésben. Bár gondolom most sem én fedeztem fel a spanyol viaszt, de nem csak úgy mûködik a dolog, hogy megsütjük a húst, meg a tojást, és rátesszük. Ha ráütjük a húsra, betakarjuk a serpenyõt fedõvel vagy egy darab fóliával, szép fátyolos lesz, és még a sárgája is lágy marad (betolhatjuk a sütõbe is, csak az most valamiért macerásabbnak tûnt).

 

Spenót (4-6 fõre)
1 kg tisztított spenót,
3 dl tej,
15-20 dkg szikkadt kenyér, falatnyi darabokra tépve,
2 gerezd fokhagyma, felaprítva,
3 dl húsleves alaplé,
Késhegynyi reszelt szerecsendió,
Tengeri só,
Frissen õrölt fekete bors,
Evõkanálnyi olívaolaj,
Evõkanálnyi vaj

Holstein
Fejenként egy szelet hosszúkaraj, enyhén kiklopfolva,
Szeletenként egy tojás,
Két evõkanálnyi Worcestershire szósz,
Evõkanálnyi olívaolaj,
Evõkanálnyi magos dijoni mustár,
Tengeri só,
Frissen õrölt fekete bors,
Olaj a sütéshez

 

  

Spenót

sertés_holstein_spenóttal_spenót_1.jpg
Egy nagy lábasban evõkanálnyi olívaolajon olvasszuk fel a vajat. Pirítsuk meg rajta a fokhagymát, adjuk hozzá több adagban a spenótot. Ha összeesett, adjuk hozzá a tejbe áztatott kenyeret, mixerrel aprítsuk teljesen össze.
Öntsük fel alaplével, sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel. Rotyogassuk kis lángon pár percig, ha túl sûrû lenne, hígítsuk még kevés vízzel.

 

Holstein
A páchoz keverjük össze Worcestershire-t, mustárt, olívaolajat, teáskanálnyi borsot. Pácoljuk benne a húst legalább egy órát, közvetlen sütés elõtt sózzuk majd csak.
Forró serpenyõben hevítsünk fel evõkanálnyi olívaolajat, pirítsuk rajta a hús egyik oldalát 2 percig, nagy láng felett.
Fordítsuk meg, üssük rá a tojást, fedjük le a serpenyõt lazán alufóliával, közepes lángon pároljuk még kb. 4 percig.
Ne hagyjuk kihûlni, azonnal tálaljuk.

sertés_holstein_spenóttal_kész_1.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2014/01/07/spenot_s...

sponsored links

Keres?s