Spárgás-paradicsomos-sajtos sütemény

2011-06-16

sponsored links



Hozzávalók:

- egy köteg fehér spárga

- 20 deka liszt

- 2-3 tojás

- kb. egy-másfél deci tej

- fél csomag expressz élesztõ

-kb. egy deci olívaolaj (lehet több vagy kevesebb)

- csombor, bors, oregano, só (egy-két csapott kk mindenikbõl, lehet több vagy kevesebb. Ha túl sok, kesernyés ízt kölcsönöz a süteménynek)

-kb. húsz deka sajt (ha van, érlelt juhtúróval keverve)

- kb. 5-7 deka szárított paradicsom, felaprítva

- ugyanannyi fekete olajbogyó, felszeletelve


A spárga évada lejáróban van: a vitatható minõségû (enyhén már fás és kesernyés) fehér spárga elkészítéséhez-megmentéséhez kerestem és találtam receptet, és az eredmény valóban fölülmúlta minden várakozásomat: könnyû, valódi nyári fogás ez, kánikulára való.

Expressz élesztõt sem használtam soha (ahogy látom, porított élesztõ és sütõpor keveréke) - magam is meglepõdtem, milyen foszlós lett a sütemény állaga, és milyen szépen megkelt. Ha nem is minden napra való az ára, megéri kísérletezni vele. (A használati utasítást nem árt elolvasni: a hozzávalókat hidegen vagy langyosan adjuk hozzá, semmiképp melegen. 15-20 percig pihentetjük a tésztát, aztán forró sütõbe tesszük.)


A spárgát alaposan meghámozom, megfõzöm sós vízben, amikor puhul már, de még roppanós, leszûröm, leöblítem hideg vízzel, kihûtöm.

A lisztet nagyon jól összekeverem az expressz élesztõvel. Beleszórom a fûszereket (nem kell túlozni de takarékoskodni sem, kb. másfél-két kiskanál csombor és oregano együtt, bors bõven).
Beleütöm a tojásokat, elkeverem, beletöltöm az olívaolajat és a tejet. Közepesen sûrû tésztát kapok, ne legyen kemény (nem kel meg rendesen), de túl lágy sem. A végén beleteszem a felaprított szárított paradicsomot, a reszelt sajt felét és az olajbogyót, és a centis-kétcentis darabokra vágott spárgát. Kivajazott-lisztezett püspökkenyér formába teszem, megszórom a sajt másik felével, pihentem vagy húsz percet, közben begyújtom a sütõt.

Nagyon forró sütõben teszem, úgy tíz perc múlva lejjebb húzom a lángot (210 fok, gázsütõ), úgy sütöm kb. 30-35 percet. Tûpróbát végzek, ha kész, rácsra teszem,
nem vágom fel amíg nagyon forró mert összeesik kicsit. Tehettem volna bele gombát is, sajnos nem volt - legközelebb azzal készül, és ilyenkor nyáron nagyszerûen helyettesíti a kenyeret, péksüteményt is.

(recept, módosítva, innen)

Folytats a blogon ... vorosbor.blogspot.com/2011/06/spargas...

sponsored links

Keres?s