Spárgás-paradicsomos-sajtos sütemény
sponsored links
Hozzávalók:
- egy köteg fehér spárga
- 20 deka liszt
- 2-3 tojás
- kb. egy-másfél deci tej
- fél csomag expressz élesztõ
-kb. egy deci olívaolaj (lehet több vagy kevesebb)
- csombor, bors, oregano, só (egy-két csapott kk mindenikbõl, lehet több vagy kevesebb. Ha túl sok, kesernyés ízt kölcsönöz a süteménynek)
-kb. húsz deka sajt (ha van, érlelt juhtúróval keverve)
- kb. 5-7 deka szárított paradicsom, felaprítva
- ugyanannyi fekete olajbogyó, felszeletelve
A spárga évada lejáróban van: a vitatható minõségû (enyhén már fás és kesernyés) fehér spárga elkészítéséhez-megmentéséhez kerestem és találtam receptet, és az eredmény valóban fölülmúlta minden várakozásomat: könnyû, valódi nyári fogás ez, kánikulára való.
Expressz élesztõt sem használtam soha (ahogy látom, porított élesztõ és sütõpor keveréke) - magam is meglepõdtem, milyen foszlós lett a sütemény állaga, és milyen szépen megkelt. Ha nem is minden napra való az ára, megéri kísérletezni vele. (A használati utasítást nem árt elolvasni: a hozzávalókat hidegen vagy langyosan adjuk hozzá, semmiképp melegen. 15-20 percig pihentetjük a tésztát, aztán forró sütõbe tesszük.)
A spárgát alaposan meghámozom, megfõzöm sós vízben, amikor puhul már, de még roppanós, leszûröm, leöblítem hideg vízzel, kihûtöm.
A lisztet nagyon jól összekeverem az expressz élesztõvel. Beleszórom a fûszereket (nem kell túlozni de takarékoskodni sem, kb. másfél-két kiskanál csombor és oregano együtt, bors bõven).
Beleütöm a tojásokat, elkeverem, beletöltöm az olívaolajat és a tejet. Közepesen sûrû tésztát kapok, ne legyen kemény (nem kel meg rendesen), de túl lágy sem. A végén beleteszem a felaprított szárított paradicsomot, a reszelt sajt felét és az olajbogyót, és a centis-kétcentis darabokra vágott spárgát. Kivajazott-lisztezett püspökkenyér formába teszem, megszórom a sajt másik felével, pihentem vagy húsz percet, közben begyújtom a sütõt.
Nagyon forró sütõben teszem, úgy tíz perc múlva lejjebb húzom a lángot (210 fok, gázsütõ), úgy sütöm kb. 30-35 percet. Tûpróbát végzek, ha kész, rácsra teszem,
nem vágom fel amíg nagyon forró mert összeesik kicsit. Tehettem volna bele gombát is, sajnos nem volt - legközelebb azzal készül, és ilyenkor nyáron nagyszerûen helyettesíti a kenyeret, péksüteményt is.
(recept, módosítva, innen)