Sorra nyerik a díjakat a magyar borok

2018-07-15

sponsored links

A világ második legjobb muskotályborának választották egy magyar pincészet borát. Jó eredményeket érnek el a hazai borok a nemzetközi versenyeken: a nemrég lezárult VinAgorán egyenesen taroltak a magyar borok, de a közelmúltban berlini és londoni megmérettetéseken is szépen szerepeltek.

Aranyérmet kapott és a világverseny második legjobb muskotályborának válasz­­tották a mádi Holdvölgy borászat Exaltation nevû, 2014-es évjáratú, dûlõválogatott édes tokaji sárgamuskotályát a Muscats du Monde 2018 nemzetközi borversenyen. A franciaországi Frontignan la Peyrade-ban idén 18. alkalommal rendezik meg a muskotályborok mustráját, az 55 fõs nemzetközi zsûri 23 ország 212 száraz, édes, gyöngyözõ, illetve fehér, rozé és vörös muskotályborából választotta ki a legjobbakat. Összesen 24 arany- és 46 ezüstéremmel díjazták a nedûket. Az idei mezõny egyetlen magyar díjazott borászata a Holdvölgy volt, amelynek Exaltation 2014 borát a top 10 ranglista második helyén emelte ki a zsûri. A borászat már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és top 10 minõsítést a Muscats du Monde-on. A Muscats du Monde-on díjnyertes Holdvölgy borok mindegyike a mádi Nyulászó-dûlõbõl származó, késõi szüretelésû édes tokaji sárgamuskotály volt ? olvasható a borászat közleményében. A Holdvölgy Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, hét különbözõ dûlõ 22 parcelláján gazdálkodik.

Szintén magyar borsikereket hozott a VinAgora Nemzetközi Borverseny, amelyre idén 13 országból érkezett 545 nevezés, a négynapos verseny eredményeit június végén hirdették ki. Egyebek mellett Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegró, Oroszország, Tajvan és Uruguay is képviselte magát boraival.

A díjnyertes borászat vincellérháza Tokaj-Hegyalján
Fotó: Holdvölgy Borászat

A magyar borokat négy nagyarannyal, 73 aranyéremmel, 87 ezüstéremmel, 6 Champion díjjal tüntették ki, de magyar is bekerült a három nevezõ ország legjobb borai közé. A legfontosabb elismerés a Champion díj, hiszen az adott kategória öt legmagasabb pontszámot kapott borát a zsûri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat. Itt egyebek mellett a Legjobb csendes fehérbor címet nyerte el a Garamvári Szõlõbirtok Lellei Irsai Olivér 2017-ese, a legjobb rozé a Molnár Borház Paulus Rozé 2017-ese lett. A legjobb csendes vörösbor jelzõvel illették a Thummerer Pince Rébus Egri Cuvée Superior 2012-jét, a legjobb pezsgõ pedig a Garamvári Szõlõbirtok Brut Nature 2015-öse lett.

Pontszám alapján is értékelték a legjobb magyar borokat: a legjobb chardonnay a Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016-os évjáratú bora lett. A furmintoknál holtverseny alakult ki, Kovács Nimród Winery Furmint 2015-öse és a Pajzos?Megyer Furmint Selection 2015-öse kapta megosztva a címet. Az olaszrizlingek krémje a Schieszl Borház Nagykút Olaszrizling 2017-es évjárata lett, míg a legjobb pinot noir egy rozé lett, a Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017-ese.

A kékfrankosok mezõnyét a Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013-asa nyerte, a cabernet sauvignonoknál pedig az Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013-asa vitte el az elsõ díjat. A merlot-k közül a Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012-ese ítéltetett a legjobbnak.

Külföldi terepen is jól teljesítenek a boraink: a Deutsche Wein Marketing GmbH februárban 22. alkalommal rendezte meg a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyt, amelyen az elmúlt években is számos magyar borászat vett részt, és nyert el díjat. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által benevezett tíz bor közül hetet arany minõsítéssel jutalmaztak.

Májusban négy magyar pincészet ? a Figula, a Kreinbacher, a Sauska Tokaj és a Szent Tamás ? bora is platinaérmet nyert a londoni Decanter World Wine Awards idei versenyén, ahonnan négy aranyérmet is elhoztak a magyar termelõk. Az egyik legrangosabb világversenyen a magyar borok további 22 ezüst- és 24 bronzérmet kaptak.

forrásom a https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/sorra-nyerik-a-dijakat-a-magyar-borok-2-996584/

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... https://borhirek.blog.hu/2018/07/15/s...

sponsored links

Keres?s