Sonkás-túrós pogácsa

2014-04-23

sponsored links

Annyira finom pogácsát sütöttem ma, sürgõsen fel kell tennem a receptet a blogra. Sütés közben olyan fenséges illatok terjengtek a konyhában, alig gyõztem kivárni, hogy megsüljön. Egy bögre tejjel rögtön be is kaptam kettõt-hármat... na jó, volt az négy is, de ki számolta. :) Langyosan a legfinomabb, de kihûlve is igazán klassz "majszolni való". 
Évek óta nézegetem ezt a receptet az egyik kis könyvemben, ráadásul B.csek barátnõm is mondogatja, hogy olyan finom sonkás pogit szokott sütni, eddig valahogy mégis távol állt tõlem ez a sonkás változat. De mivel így húsvét tájékán bõven van sonkánk (a szüleimtõl mindig sok házi sonkát kapunk, melyet Õk maguk készítenek és füstölnek - isteni finom), ezért ma csak rászántam magam az elkészítésére. ...és milyen jól tettem!!






Hozzávalók: kb. 45 darab pogácsához
- 50 dkg sima liszt átszitálva (hogy jó levegõs legyen)
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 25 dkg puha vaj vagy margarin
- 1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- fél kávéskanál õrölt fekete bors
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 15 dkg túró
- 1 tojássárgája
- 25 dkg fõtt-füstölt sonka (de lehet csülökhúsból is készíteni)
- esetleg 1-2 evõkanál tejföl (utoljára adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell - attól függ, hogy a tészta kívánja-e)

+ a tetejére 1 tojásfehérje


  



Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztõt (esetleg adhatunk hozzá egy kávéskanál cukrot is) és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a sót, borsot, a megtisztított/zúzott fokhagymát, majd a túróval, a tojás sárgájával és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy a tészta elváljon az edény falától. A sonkát apróra vágjuk és beledolgozzuk a tésztába. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett felületen kb. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (az én pogácsa formám 4 cm átmérõjû). A leesõ tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
3. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fog - tetejüket lekenjük a felvert tojásfehérjével.
4. Elõmelegített 175 fokos légkeveréses sütõben kb. 14 perc alatt megsütjük - szép aranysárga színe legyen. Hagyományos sütõben 190 fokon süssük. (a sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõ).  

Ilyen helyes apró virágmintás kerámia bögre is kapható az áruházamban.
Ha szeretnétek kicsit nézelõdni, csak kattintsatok a linkre:



Jó étvágyat!


Mutatok néhány fotót az orgonáimról...
Imádom õket, a fotó láttán is érzem az illatukat. 


 Ez a kis fa még csak 4-5 éves, 
de minden tavasszal tele van orgonával. 



 

Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2014/04/sonkas-...

sponsored links

Keres?s