Sonkás cukkinis quiche aszalt paradicsommal

2014-04-23

sponsored links

Maradéktalanítottam. 15 dkg sonkát felhasználtam ehhez a sonkás quiche-hez, már csak fél kiló maradt, amivel kezdenem kell(ene) valamit. Azt hiszem, fagyasztás lesz a vége, mert én torkig vagyok a húsvéti sonkával.

Tészta elõkészítése: 5 perc + 20 perc hûtés

Töltelék elkészítése: 5 perc

Sütési idõ: 10 perc vakon sütés + 7 perc elõsütés + kb. 30 perc sütés

sonkas_cukkinis_quiche_merge



Hozzávalók:



a tésztához:

15 dkg liszt

12 dkg hideg vaj

2 ek. jéghideg víz

1 csapott kk. só

2 kis szál friss kakukkfû, finomra aprítva



a töltelékhez:

15 dkg maradék fõtt füstölt sonka

3 + 1 szál újhagyma

2 + 1 gerezd fokhagyma

3 ? 4 szál friss kakukkfû finomra aprítva

3 egész tojás

2,5 dl tejszín

2 ek. tejföl

csak 1 csipet só, mert a sonka elég sós

frissen tekert bors

4 ? 5 db aszalt paradicsom (a fûszeres olajat is felhasználtam)

10 dkg cukkini

Elõször összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverõtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet. Hozzáadtam 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Korongot formáztam belõle, majd folpackba csomagolva 20 ? 25 percre betettem a hûtõbe.

5 perccel azelõtt, ahogy kivettem a tésztát a hûtõbõl, bekapcsoltam a sütõt 200 fokra (alsó ? felsõ üzemmód), hogy elõmelegedjen. Egy kb. 13 x 20 centis tûzálló tálat vékonyan kivajaztam. Az újhagymát megpucoltam, vékonyan felkarikáztam, a megpucolt fokhagymát finomra zúztam. Felaprítottam a sonkát és az aszalt paradicsomokat. 20 perc után kivettem a tésztát a hûtõbõl, lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, akkorára, hogy a tûzálló tálba téve legyen kb. 3 centi magas pereme. Szépen elegyengettem, sütõpapírt tettem rá, arra pedig 4 ? 5 maréknyi száraz babot nehezéknek. 10 ? 12 percig sütöttem így vakon, majd már a sütõpapíros nehezék nélkül újabb 6 ? 7 percig.

Amíg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. Egy serpenyõt közepes lángon hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam az újhagymát és pár perc alatt megdinszteltem. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és még 1 percig pároltam. Beletettem a sonkát, kicsit feljebb vettem a lángon a serpenyõ alatt és pár perc alatt átpirítottam. Ráöntöttem az aszalt paradicsomok fûszeres olaját is. A tojásokat felvertem egy keverõtálban, hozzáadtam a tejfölt és egy kézi habverõvel elkevertem. Megszórtam frissen õrölt fekete borssal, csipet sót adtam hozzá, és beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet is. Felöntöttem a tejszínnel. Vékony szeletekre vágtam a cukkinit.

Amikor a tészta megsült, egyenletesen elterítettem rajta a sonkát, erre fektettem a felszeletelt cukkinit, majd óvatosan ráöntöttem a tojásos, tejszínes levet. A tetejére szórtam az aszalt paradicsomot. A sütõ hõfokát 190 fokra mérsékeltem és kb. 35 perc alatt készre sütöttem a lepényt. Ezalatt a töltelék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegõs maradt az egész. A cukkini is megpárolódott.

Egy ötlet a maradék sonka hasznosítására. Ez pedig a facebook oldalam.

sonkas_cukkinis_quiche_aszalt_paradicsommal

sonkas_cukkinis_quiche_aszalt_paradicsommal (25)


Innen is szemezgethettek




krumplifozelek_mustarral_safrannyal (6)
Sáfrányos ? mustáros krumplifõzelék szárított paradicsommal


gombas_szalonnas_quiche (6)
Francia sós lepény, avagy a quiche



Kapros, túrós, cukkinis lasagne



Zabpelyhes keksz mézzel, aszalt gyümölcsökkel




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/04/23/son...

sponsored links

Keres?s